Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (5 hlasů)

Jsem živnostník (vedlejší výdělečná činnost) a zákazníci po mě mnohdy požadují vyřezání náletových dřevin/křovin na svých pozemcích. Vím, že kácet stromy je možné až v době vegetačního klidu a od průměru kmene nad 80cm je nutné povolení ale potřeboval bych poradit jestli to je v případě náletů a křovin stejné popř. je lze likvidovat celoročně.

Pokud ano tak podle jakého pravidla se rozliší náletová dřevina od stromu (od jakého průměru kmene se již jedná o strom a musí se čekat na vegetační klid). popř. je tam nějaké omezení co se týče plochy v m2 atd. Děkuji za odpověď, Luboš.

 

ODPOVĚĎ:
Pojem nálet, nebo náletová dřevina česká legislativa nezná. Podmínky kácení stromů upravuje primárně zákon č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny a dále pak vyhláška č. 175/2006, kterou se provádějí některá ustanovení zmiňovaného zákona. Stromy soukromých vlastníků, které nejsou součástí významného krajinného prvku nebo stromořadí a mají ve výšce 130 cm nad zemí obvod kmene menší než 80 cm je možné kácet bez povolení. Zákon reguluje kácení souvislých porostů keřů, kde bez povolení je možné kácet, až do celkové plochy 40m2. Kácení stromů a keřů na soukromých pozemcích se většinou provádí v období vegetačního klidu (cca 1.10-31.3 - období ale není zákonem přesně stanoveno). Je ovšem doporučováno kácet v tomto období i z toho důvodu, že v té době nehnízdí ve větvích či v dutinách stromů ptáci, kteří jsou rovněž zákonem chráněni (Zákaz je zakotven v zákoně o ochraně přírody a krajiny).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.