Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem jsme teď na rozhraní rozvodu, kdy se ještě zkusíme odrazit ode dna a dát to nějak dohromady. Ale chceme si sepsat něco jako "předrozvodovou" smlouvu. Jsme na všem domluvení, na dětech, i majetku. Chceme, aby v případě, že to nebude klapat, jsme tento dokument mohli rovnou předložit pak k soudu, aby nás rozvedl. Podpisy si necháme ověřit.

A to se chci právě zeptat:
- jakou formu musí mít, je někde něco ke stažení?
- jak dlouhou platnost může toto mít?
- lze tam platnost napsat? Např. Dva roky, rok?
- pokud to nepůjde, co tedy můžeme mezi sebou sepsat, abychom to pak jen předložili? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Obecně k tzv. nespornému rozvodu, tedy k rozvodu „bez zjišťování příčin rozvratu“, je dle občanského zákoníku nutno doložit opatrovnickým soudem schválenou dohodu o úpravě poměrů nezletilých dětí a dohodu o úpravě majetkových poměrů a bydlení po rozvodu, kdy na této dohodě musí být úředně ověřeny podpisy (dle § 751 odst. 1 písm. c) občanského zákoníku). V tomto řízení lze přeložit i Dohodu o vypořádání společného jmění (dle § 739 odst. 1 občanského zákoníku), kterou manželé uzavřeli za trvání manželství, kdy však účinnosti taková dohoda nabude až ke dni zániku manželství. Dohoda, která vypořádává nemovitý majetek nabude účinnosti až vkladem do katastru nemovitostí (což lze učinit až po rozvodu), je tedy vhodné v dohodě stanovit účinnost pro jiná ustanovení již dnem právní moci rozsudku o rozvodu. Tyto dohody je možné až do prvního jednání v řízení o nesporném rozvodu měnit. Tímto způsobem lze SJM vypořádat i v případě tzv. sporného rozvodu, kdy soud nevyžaduje dohodu o úpravě majetkových poměrů, ale dohoda automaticky nabude rozvodem účinnosti a je poté i soudně vymahatelná.
Ve formě notářského zápisu je dále možné upravit tzv. smluvený majetkový režim (odlišný od zákonného režimu), a to Dohodou o zúžení SJM, kterou se vypořádá veškerý majetek až na věci osobní potřeby (která je účinná ihned, popřípadě vkladem nemovitých věcí do katastru), nebo Dohodou o uspořádání majetkových poměrů pro případ zániku manželství (rozvodem) dle ust. § 716 a 718 odst. 2 obč. zák. Tyto dohody lze rovněž přiložit k návrhu na nesporný rozvod, tedy je lze použít jako dohodu dle § 751 odst. 1 písm. c) občanského zákoníku. Tyto dohody uzavřené ve formě notářského zápisu je samozřejmě těžší případně změnit, než shora zmíněná dohoda o vypořádání SJM dle § 739 odst. 1 občanského zákoníku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.