Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem 11 let vdaná, ale manželství již dávno nefunguje, a proto chci podat žádost o rozvod. Mám devatenáctiletého syna z prvního manželství. Manžel vydělává 40.000 Kč měsíčně, já jen 10.000 Kč. Mám právo, aby manžel měl po rozvodu vůči mně vyživovací povinnost?

Jen ze svého platu bych sebe a syna neuživila, syn půjde na vysokou a beru na něj výživné 2500Kč. Sabina

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rozvedených manželů je stanovena zákonem o rodině pro případ, že rozvedený manžel není schopen sám se živit. V takovém případě může od bývalého manžela žádat, aby mu přispíval na přiměřenou výživu podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Pro přiznání výživného by zde tedy bylo rozhodující, zda jste schopna se sama živit. Druhým případem vyživovací povinnosti, která je omezena na dobu tří let po rozvodu, je případ, kdy soud může rozvedenému manželovi, který se porušením manželských povinností na rozvratu manželství převážně nepodílel a kterému byla rozvodem způsobena závažná újma, přiznat proti jeho bývalému manželovi výživné ve stejném rozsahu, jako je vyživovací povinnost mezi manžely. To znamená takovou vyživovací povinnost, aby hmotná a kulturní úroveň obou manželů byla v zásadě stejná. Ve svém dotazu neuvádíte, že by k rozvratu manželství došlo vinou manžela a že by vám rozvodem vznikala újma, takže tato vyživovací povinnost by u vás pravděpodobně nepřipadala
v úvahu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.