Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Má zletilá dcera (20 let) ukončila maturitní zkouškou v roce 2010 střední školu a bohužel nebyla přijata na VŠ. Proto od září 2010 do června 2011 studovala roční pomaturitní studium, které je akreditovano MŠMT. V roce 2011 opět nebyla přijata na VŠ tudíž od 1.9.2011 bude registrována na ÚP bez nároku na hmotné zabezpečení z důvodu nesplnění podmínek pro jeho poskytnutí.

Do doby než najde zaměstnání bude bez finančních prostředků. Dcera bydlí se mnou, je proto zřejmé, že do doby než najde zaměstnání ji musím finančne vypomáhat (v rámci mých možností), jinak by dcera bez finančních prostředků skončila " na ulici". Otec platí výživné ve výši 4.000,- Kč. Je otec povinen v tomto případě platit i nadále výživné nebo jeho poměrnou část dokud si dcera nenajde zaměstnání a stane se tak finančně nezávislou? Děkuji, Irena

ODPOVĚĎ:
Výživa se dětem poskytuje do doby než jsou samostatné, což Vaše dcera v tento okamžik rozhodně není.
Otec je povinen dceři poskytovat výživné podle rozhodnutí soudu a to až do doby, kdy bude nové rozhodnutí soudu o tom, že se vyživovací povinnost ruší. Nicméně je dobré, aby otec věděl o tom, že dcera nestuduje, ale je evidována na úřadu práce a hledá si aktivně práci. Stačí, aby měl povědomí o stavu dcery - nemusí obdržet podrobný dopis o tom, v jaké situaci dcera je (jeho povinností je projevovat zájem o dítě).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.