Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rodiče jsou 10 let rozvedeni, otec žije u své matky (86 let). Má cukrovku, epilepsii, dochází na psychiatrii, není schopen a ani ochoten zvládat cukrovku - prakticky obden volá lékařům, jezdí do nemocnice na pohotovost kvůli naprostým prkotinám. V momentě, kdy jeho matka zemře a on zůstane sám, začne pro mě doslova peklo - otec je schopný za mnou jezdit a žádat, abych se o něj starala, již několikrát naznačil, že se sám neuživí (nepracuje), že nebude mít na léky a já že dost vydělávám apod.

Prakticky denně mi již teď volá a chce, abych mu řekla, kolik si má píchnout inzulínu apod. Na moje rady stejně ale nijak není schopen reagovat. Mám také cukrovku, chodím do práce a odmítám se o otce starat, natož ho živit. Mám nějakou šanci např. po dohodě s jeho ošetřujícím lékařem pokusit se umístit ho do nějaké léčebny? Může mi jeho lékař vůbec poskytnou nějaké informace o něm - např. psychiatrický posudek, abych mohla dokázat, že je v podstatě nesvéprávný? Děkuji, Zuzana

ODPOVĚĎ:
Od lékaře můžete tyto informace požadovat, navíc se s ním můžete poradit o tom, zda je vhodné a vzhledem k zdravotnímu stavu Vašeho otce i možné, požádat soud o prohlášení nesvéprávnosti Vašeho otce.
Odpovědnosti za otce se nikdy zcela nezbavíte. Ze zákona o rodině má dítě vyživovací povinnost vůči svým rodičům, je-li to v jeho možnostech. Takže je možné, pokud podá otec nebo jeho zástupce návrh na soud na stanovení výživného, že bude určena částka, kterou budete povinna otci poskytovat. Ale to předjímám jen některou z možných budoucích variant. Aktuálně je důležitější řešit možnost nechat otce zbavit svéprávnosti (a na to doporučuji konzultaci s ošetřujícím lékařem) a jeho případné umístění do ústavní péče (předesílám, není to péče, která je zcela zdarma, což Vám lékař nebo sociální pracovník řekne přesněji).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.