Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bývalá přítelkyně požádala o 3 roky zpětně o navýšení alimentů.Soud mi dal doplatit 25.000 Kč. Jelikož jsem byl registrován jako nezaměstnaný na Úřadě práce a peníze jsem neměl z čeho zaplatit, došla mi exekuce na částku 25.000 Kč. Běžné měsíční výživné platím řádně. Před 2 měsíci jsem nastoupil do zaměstnání a zaměstnavatel mi dal došlou exekuci na výživném a to již v částce 60.000.

Když jsem se proti tomu odvolal, tak vyšší soudní úřednice mě velice vulgárně ujistila že částka je správná, že matka udala 35tis jako dluh na výživném k těm 25 tisícům. Nejsem si vědom že bych částku dlužil, a vyšší soudní úřednice nebude nic prověřovat, stačí jí jen suma, kterou jí matka nahlásila. Jak se mám bránit a kam si mám stěžovat? Jak jsem zjistil, tak vyšší soudní úřenice je s matkou našeho dítěte známá. Děkuji, Mojmír

ODPOVĚĎ:
Není možné, aby bývalá přítelkyně pouze udala ve vykonávacím řízení částku, kterou máte dlužit, a soud ji exekvoval. Vykonávacímu řízení musí předcházet řízení nalézací, kde se má zjistit, zda jste skutečně dlužníkem. Z výše uvedeného tedy dovozuji, že je postup nezákonný.
Jako účastník máte právo nahlédnout do spisu. Zeptejte se tedy, na základě kterého rozhodnutí soudu dlužíte zmíněných 35 tisíc Kč.
Pokud to bude uvedeno v soudním rozhodnutí, které je pravomocné, jste dlužníkem. V opačném podejte odvolání proti usnesení o nařízení exekuce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.