Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se zeptat na záležitost výživného pro manželku. Jsem vdaná, bez dětí. S manželem nevedeme společnou domácnost vzhledem k tomu, že oba máme vlastní bydlení z doby před uzavřením manželství a manžel nemá vyřešeno SJM s bývalou manželkou. Já jsem od června 2009 registrována na ÚP a nedaří se mi najít vhodné zaměstnání. Jsem již ve věkové kategorii nad 50 let. Tudíž nemám dlouhodobě žádný příjem.

Manžel je stavební projektant, vydělá cca 30 tis. měsíčně. Manžel mi měsíčně přispíval 2-3 tis. Kč, ale protože jsou mezi námi neustále neshody, již 2 měsíce mi nepřispívá. Nezletilé dceři  z předchozího manželství platí 4 tis. Kč. Já jsem dostala od rodičů finanční dar z prodeje jejich domu, z čehož nyní žiji a manžel tvrdí, že mi není povinen přispívat, protože na účtu peníze stále mám. On si platí životní a penzijní pojištění, já nemohu, protože si to nemohu dovolit. Peníze z daru použít nechci, když nevím, kdy budu mít zaměstnání. Jakou bych měla šanci, pokud podám návrh na určení výživného soudem? Děkuji, Pavla

ODPOVĚĎ:
Manželé jsou si povinni přispívat na výživu a vzájemně udržovat dobrou životní úroveň. Dále mají právo na v zásadě stejnou životní úroveň. Žalobou na určení výše výživného pro manžela (resp. Vás jako manželku) máte velkou šanci dosáhnout přesného vyčíslení částky, kterou Vám manžel bude povinován měsíčně přispívat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.