Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S nynějším partnerem se momentálně rozcházíme po téměř 4 letech vztahu. Máme 15 měsíčního chlapečka, o kterého se od začátku narození starám především já, partner se nikdy moc nezapojoval bohužel. Nyní řešíme, jak se budeme vypořádávat finančně. Věc se má tak, že ještě, když jsem byla těhotná, vzala jsem u své banky předschválenou půjčku ve výši 195.000 Kč, která byla použita víceméně na partnerovy výdaje - je OSVČ a přes zimní měsíce bohužel neměl práci a platí měsíčně celkem vysoké částky.

Část půjčky jsem použila pro své potřeby, což bylo 60.000. Momentálně mi navrhl toto: je ochotný doplatit zbytek celé půjčky, kterou jsem vzala, s tím že - jeho slova - nějaký pátek od něj nedostanu peníze jakožto výživné pro syna, ale když bude něco potřebovat, tak mu to koupí. Nějaký pátek se rozumí třeba rok, s tím že se to možná ještě prodlouží díky tomu, že dle jeho propočtů, dojde nejspíš nedoplatek elektřiny cca 50.000 Kč na dům, ve kterém společně žijeme, budu se stěhovat teprve příští týden. Vůbec nevím, jak v tomto případě postupovat, jestli sepsat nějakou dohodu, zda vůbec přistoupit na jeho návrh, přece jen nemohu na ČSSZ při dokládání čtvrtletního příjmu uvést, že buďto neplatí anebo lhát, že platí jen na oko, jestli mi rozumíte. Děkuji moc za Vaši odpověď a hezký den. Věra.

 

ODPOVĚĎ:
Mimo právní posouzení na mě působí Váš popis tak, že Váš bývalý partner chce udělat pěkné gesto s doplacením a půjčky a pak Vás bude pravděpodobně dokud on uzná za vhodné držet v nejistotě.
Chápu, že tato situace je nelehká a nedobrá.
Se svým bývalým partnerem můžete uzavřít samozřejmě dohodu o výživném s těmi specifiky, které jste tu uvedla. Dohodu o výživném uzavřete velmi pečlivě, velmi konkrétně, nejlépe ji nechejte vytvořit právníkem. Pokud partner nebude plnit ujednání dle dohody, doporuučji podat návrh na soudní řízení o výživném. Rozsudek je rovněž exekučním titulem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.