Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel má dceru z prvního manželství. Alimenty řádně platí na účet bývalé ženy. Od roku 2015 ony nejeví zájem. 02/2024 ji bude 18 let. Do kdy má muž alimenty platit? Jak to řádně ukončit, když netuší, zda dcera studuje nebo kde bydlí? Jak a kde to má zjistit? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost Vašeho manžela vůči dceři trvá do doby, dokud dcera nebude schopná se sama živit. Vyživovací povinnost tedy zpravidla končí ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. Zákon ale neukládá dceři povinnost informovat otce (Vašeho manžela) o tom, zda stále studuje či nikoliv, má ale tuto povinnost vůči soudu. Váš manžel tak bude mít dvě možnosti: platit dceři dál výživné - po dosažení její zletilosti by měl platit výživné přímo dceři - a doufat, že dcera stále studuje nebo podat k okresnímu soudu v místě dceřina bydliště návrh na ukončení (zrušení) vyživovací povinnosti vůči dceři. Vzory takového návrhu najde Váš manžel na internetu nebo mu s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden či oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. Pokud Váš manžel neví, kde dcera nyní bydlí, ať v návrhu uvede její poslední známou adresu. Dcera pak bude muset na výzvu soudu doložit, zda stále studuje nebo už je schopná živit se sama. Pokud dcera nadále studuje, bude vyživovací povinnost Vašeho manžela vůči dceři pokračovat, v opačném případě soud rozhodne o jejím ukončení (zrušení).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.