Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žil jsem s ženou bez svazku manželského a během našeho soužití se nám narodil syn a označila mě otcem syna. Asi po roce se moje přítelkyně rozhodla, že odejde z našeho vztahu. Začal jsem tedy platit výživné a pomáhal ve výchově syna. V rodném listě jsem nebyl uveden jako otec. Asi po pěti letech se provdala. Já jsem dál platil výživné, kupoval dárky a syn trávil se mnou spoustu volného času.

Když syn dosáhnul věku čtrnácti let, jeho matka požádala soud o navýšení výživného a o zápis mně jako otce do rodného listu. A tam se zjistilo na základě testu DNA, že nejsem biologickým otcem syna.   Moje otázka teda zní, mám nárok na navrácení výživného? Předem děkuji z odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Paragraf 923 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, říká, že: Dojde-li ke zrušení nebo snížení výživného za minulou dobu pro nezletilé dítě, které nenabylo plné svéprávnosti, spotřebované výživné se nevrací. I když jste tedy platil výživné na nevlastní dítě (nejste biologickým otcem syna), nemůžete po jeho matce ani v budoucnu po synovi požadovat vrácení výživného.
Určitou naději dává jen § 2991 odst. 2 občanského zákoníku, který mj. říká, že: Bezdůvodně se obohatí zvláště ten, kdo získá majetkový prospěch tím, že za něho bylo plněno, co měl po právu plnit sám. Tím, že jste hradil výživné za synova biologického otce, se na Vás biologický otec bezdůvodně obohatil, protože ušetřil náklady, které by jinak musel vynaložit na synovu výchovu a výživu. Abyste po něm ale mohl bezdůvodné obohacení požadovat, muselo by se nejdříve zjistit, kdo je otcem - muselo by tedy dojít k určení otcovství.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.