Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se rozvést s manželem. Máme dvě dcery (7 let, 4 roky), existuje předmanželská smlouva. Já budu ta, kdo se bude muset odstěhovat. Preferovala bych střídavou péči, protože dcery otce milují a určitě jej také potřebují. Nicméně mám obavy, že nebudu schopna celou situaci finančně zvládat. Byla jsem cca 6 let na rodičovské dovolené, nyní asi rok pracuji.

Výdělek ze zaměstnání máme zhruba stejný. Nicméně manžel vlastní 2 byty (jeden pronajímá), několik automobilů (i historických), jednoduše řečeno, je prostě bohatší...obávám se, že by dcery mohl získat díky tomuto do péče, protože jim nebudu moci dopřát to, co on. Je, prosím, možné i u střídavé péče získat alimenty, když je takový nepoměr v majetku a já dám dvě třetiny příjmu měsíčně za pronájem bytu? Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
V případě rozvodu je nejprve zapotřebí vyřešit právě péči o děti, teprve poté, co soud rozhodne ohledně péče o děti. je možné podat návrh na rozvod manželství. Pokud se na péči o děti s manželem dohodnete, sepište písemnou dohodu o úpravě poměrů nezletilých dětí pro dobu po rozvodu, kterou následně předložte ke schválení soudu. V dohodě by mělo být uvedeno, který z rodičů bude o děti pečovat (případně, že se bude jednat o střídavou nebo společnou péči), jak bude probíhat styk dětí s druhým rodičem nebo jejich střídání a jakým způsobem bude vyřešeno výživné. Vzory takové dohody najdete k dispozici na internetu nebo vám s jejím sepsáním mohou moci například pracovníci občanských poraden nebo oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství.
Jestliže se s manželem na kterékoli z výše uvedených skutečností - například na výživném - nedohodnete, může každý z Vás podat k soudu ohledně péče o děti samostatný návrh. Pokud tedy manžel nebude souhlasit s tím, že Vám bude na děti platit výživné, uveďte v návrhu částku, kterou považujete za adekvátní. V případě, že je mezi manžely (výrazný) rozdíl v majetkových poměrech, může soud určit výživné i při střídavé péči. Soud není Vaším návrhem výše výživného vázán - to znamená, že může navrhnout nižší, ale i vyšší výživné než sama navrhnete. Pokud vynaložíte měsíčně dvě třetiny příjmů k úhradě nákladů na bydlení, mohla byste mít nárok na příspěvek na bydlení. O příspěvek můžete požádat na úřadě práce v místě Vašeho bydliště.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.