Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na konci ledna 2023 jsem předvolán k soudu ohledně navýšení alimentů na 10 letého syna. Syn žije v péči mojí bývalé manželky. Jedním soudem o navýšení alimentů jsem prošel v lednu 2022, kde mi alimenty navýšili. Neměl jsem s navýšením problém, matka uvedla veškeré své příjmy, stejná situace je i nyní, kde se znovu dožaduje dalšího navýšení.

Bohužel jsem nedávno zjistil z dobrého zdroje, že bývalá manželka zřejmě čerpá nějaké finanční podpory z nadaci proti rakovině. Léčí se cca poslední rok z rakoviny. Nevím přesně, o jaké příspěvky se jedná, ale nebude to zřejmě málo, stačí na sociálních sítích vidět, co všechno si může dovolit, včetně drahých výletů, dárků pro syna atd.
Problém je, že to neuvedla do svojí žaloby k soudu. Nevím, jestli vyplácení podobných příspěvků stále probíhá a v jaké výši, zřejmě ale bylo vyplaceno už v čase mého prvního soudu v lednu 2022. Moje dotazy:
1) Nemám důkaz, že vyplácení různých příspěvků proběhlo nebo stále probíhá, jak si takový důkaz obstarat? Předpokládám, že i kdybych oslovil nadace a žádal o potvrzení vyplacených dávek, tak mi oznámí, že se jedná o soukromé údaje.
2) Nebo důkaz nepotřebují a stačí soudu pouze sdělit mé podezření a žádat o prošetření?
3) Pokud by se ukázalo, že dávky vyplácené byly nebo stále jsou, bude to soud brát v potaz a jak je to závažné?
4) Čeho se můžu dožadovat, pokud by soud zjistil, že se jedná o fakt a vzal jej vážně?
Děkuji za každou radu a budu čekat na odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Paragraf 923 občanského zákoníku říká, že: Změní-li se poměry, může soud změnit dohodu a rozhodnutí o výživném pro nezletilé dítě, které nenabylo plné svéprávnosti. Šance na změnu výše výživného tedy nastává zejména tehdy, pokud od posledního určení výše výživného došlo k (výrazné) změně finanční situace jednoho nebo obou rodičů a/nebo k navýšení nákladů na výchovu a výživu dítěte. Rok od posledního zvýšení výživného je poměrně krátká, doba, ale pokud se během posledního roku zhoršila finanční situace synovy matky nebo došlo k navýšení nákladů na synovu výchovu a výživu, mohla by s návrhem na zvýšení výživného uspět.
K návrhu synovy matky na zvýšení výživného se samozřejmě můžete vyjádřit buď písemně, nebo ústně při soudním jednání. Co se týče nepřiznaných příjmů. nadace Vám žádné informace o tom, zda synově matce přiznaly nějaké příspěvky a v jaké výši, neposkytnou. Doporučuji ale o těchto skutečnostech informovat soud, který velmi pravděpodobně matku následně vyzve, aby doložila skutečně veškeré své příjmy. Pokud se jednalo o příspěvky určené přímo na léčbu rakoviny a matka je využil právě k tomuto účelu, pak tomu soud nejspíše nebude přikládat velký význam a důležitost. Jestliže ale matka příspěvky využila pro potřeby rodiny, na úhradu volnočasových aktivit apod. , měl by soud k výši těchto příspěvků přihlédnout, protože zvyšují životní úroveň matky a tím i Vašeho syna.
Ve svém dotazu uvádíte, že máte informace o příspěvcích z dobrého zdroje. Pokud se jedná například o svědectví konkrétního člověka, můžete soudu navrhnout - nejlépe po dohodě s ním - jeho výslech. Doporučuji soud také upozornit na Vámi zmiňované příspěvky na matčiných sociálních sítích, které dokládají absolvování drahých výletů a dovolených, nákup drahých dárků apod. Uveďte, že na základě těchto informací a důkazů se domníváte, že životní úroveň matky je ve skutečnosti vyšší než ta, kterou popisuje v návrhu na zvýšení. Bude pak záležet na úvaze soudu, jak podrobně bude poskytnuté příspěvky zkoumat a jaké doklady si od matky vyžádá. Pokud soud dojde k názoru, že matčina životní úroveň je díky těmto příspěvkům dostatečné vysoká (případně vyšší než Vaše), může se stát, že soud matčin návrh na zvýšení výživného zamítne.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.