Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec a matka - oba bydleli v malém rodinném domě RD, v blízkosti našeho domu. Můj otec, tedy její manžel, se rozhodl, že ve svých 90 letech se od ní odstěhuje, k mé sestře. Doteď jsem se starala o své rodiče jen já, veškerou pomoc jak zdravotní, nákupy atd. atd. - prostě jsem byla pokaždé při ruce, když to situace vyžadovala.

Do toho se po tolika letech vložila má sestra, která defacto bezohledně vytrhla takto starého člověka ze svého prostředí, nakukala mu všechno možné, prostě dokázala otce zpracovat tak, že se už nechce vrátit domů. Momentálně řešíme, jestli maminka může na svém muži vyžadovat nějakou částku, jelikož jeho důchod je cca o 10.000 Kč vyšší než ten její. Samozřejmě jsou zde poplatky, které se musí hradit, bez ohledu jestli tam zůstala sama či nikoliv. Bohužel, bude to znít asi hnusně, ale nechci to sestře ulehčovat tak, že si odveze otce i s celým důchodem a ještě si požádá na něj o příspěvek na péči o osobu blízkou - to jsou mimochodem její slova. Nijak se tím netajila. Bohužel vztahy v naší rodině jsou opravdu velmi špatné. Potřebovala bych poradit jménem své maminky. Podotýkám o rozvodu si myslím, v těchto letech a za takové situace se nedá ani hovořit. Moc děkuji za radu jaké jsou další možnosti, jak z této situace ven. Regina.

 

ODPOVĚĎ:
Manželé mají ze zákona vzájemnou vyživovací povinnost (§§ 697, 913, 921 a násl. občanského zákoníku).
Dle zákona mají manželé vzájemnou vyživovací povinnost v rozsahu, který oběma zajišťuje zásadně stejnou hmotnou a kulturní úroveň. Vyživovací povinnost se tedy týká stravy, oblečení, úrovně bydlení, zdravotní péče či volnočasových aktivit. Vaše matka tedy může podat k soudu Návrh na stanovení výživného pro manželku (níže vkládám odkazy na vzory obdobných žalob). Doporučuji nejprve písemně vyzvat manžela k uzavření dohody o výši výživného na manželku s tím, že na výživné má manželka ze zákona nárok, a pokud nedojde k dohodě, obrátí se na soud, aby výši výživného stanovil.
https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/rodinne-pravo-vzory/navrh-na-stanoveni-vyzivneho-pro-nerozvedenou-manzelku-predbezne-opatreni-vzor-ke-stazeni-online-zdarma
https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/rodinne-pravo-vzory/predbezne-opatreni-o-vyzivne-pro-nerozvedenou-matku-nezletileho-ditete-vzor-ke-stazeni-online-zdarma
https://www.vzory.cz/vzory/rodina-manzelstvi/navrh-na-stanoveni-vyzivneho-pro-manzelku/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.