Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje dcera žije v jedné domácnosti v bytě s kamarádem a svým 12 letým synem. Nemají společnou domácnost (pokladnu) a podílí se na půl pouze nájmem a službami. Jídlo, ošacení a další osobní potřeby si hradí každý sám. Dcera dostává alimenty od svého exmanžela. Její kamarád má 9letého syna, na kterého platí rovněž alimenty.

Je správné, že se pro výpočet alimentů sčítá i plat mé dcery, když každý z nich žije ze svých peněz, které nejsou společné? Děkuji za odpověď. Martina.

 

ODPOVĚĎ:
Podle občanského zákoníku má být životní úroveň dítěte v zásadě shodná s životní úrovní rodičů. Pokud by kamarád bydlel sám, jeho životní úroveň by byla nižší, protože by musel i náklady na bydlení hradit sám. Tím, že kamarád bydlí s Vaší dcerou a náklady na nájem a služby hradí společně, tak Vaše dcera přispívá ke zvýšení životní úrovně svého kamaráda (a naopak). Životní úroveň kamaráda je tedy při spolubydlení s Vaší dcerou vyšší a jeho syn má právo se na této vyšší životní úrovni podílet. Soud tedy neurčí výživné tak, že by sečetl příjem kamaráda a Vaší dcery, ale při určení výše výživného zohlední to, že kamarád platí za bydlení méně peněz, než kdyby bydlel sám, a že mu tudíž zbývá více finančních prostředků na úhradu svých životních nákladů i výživného pro syna.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.