Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj partner se rozvedl v roce 2021, s exmanželkou se dohodli na výši výživného pro jejich syna - k dnešku je mu 6 let, má ovšem Downův syndrom - 7000 Kč, stejnou částku platí i rok před tím kdy žili odloučeně. V době jejich odloučení bydlel u rodičů, ve stejném městě (Mnichovice) jako jeho býv. žena.

Partner pracuje již 8 let v Praze, jeho výdělek je 27.000 Kč čistého/měsíčně. Od léta roku 2022 jsme spolu a přesně rok spolu žijeme v podnájmu v Praze.   Syna máme dvakrát v měsíci od pátku do neděle a partner se s ním vídá každé úterý a čtvrtek od 15 do jeho ukládání ke spaní. Syn chodí, pokud je zdráv, od pondělí do pátku do školky, jeho maminka pobírá příspěvek na péči (údajně 19.000) + alimenty. Můj dotaz tedy zní: Může si partner zažádat soud o přepočítání výše alimentů, i přesto, že s původní částkou souhlasil? Hraje roli synovo postižení, tedy status ZTPP? Chápu, že soud se nebude zaobírat, že tím, že chce snížit výši alimentů, že se rozhodně nechce vzdávat péče o syna, nicméně, tento krok bychom chtěli především kvůli pochybnostem, že peníze které dostává od státu jako příspěvek na péči a alimenty nejsou používány především pro potřeby dítěte. jeho matka nemá jiný příjem než příspěvky a alimenty. Nechce s ním chodit na rehabilitace, nemá zájem aby se vyřešili jeho zkažené zuby, a od května 2022 akutně potřebuje obřízku, kterou zcela úmyslně ona oddaluje. Moc děkuji. Marika.

 

ODPOVĚĎ:
Předně doporučuji Vašemu partnerovi pokusit se s exmanželkou na snížení výživného dohodnout. Jestliže původní dohodu o výši výživného schválil soud a dohoda ohledně jeho snížení nebude možná, může Váš partner podat k okresnímu soudu v místě synova bydliště návrh na snížení výživného. Vzory takového návrhu najde k dispozici na internetu nebo mu s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden nebo oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. Žádost o snížení výživného je samozřejmě zapotřebí dostatečně odůvodnit - například snížením příjmu, zvýšením životních nákladů apod. Šance na změnu výše výživného nastává zejména tehdy, pokud od posledního určení výše výživného došlo k (výrazné) změně finanční situace jednoho nebo obou rodičů a/nebo ke změně výše nákladů na synovu výchovu a výživu. Pokud se od posledního určení výše výživného situace Vašeho partnera zhoršila a finanční situace jeho exmanželky zlepšila (nebo alespoň zůstala stejná), je možné, že Váš partner bude se svým návrhem úspěšný.
Jestliže máte pochybnost, zda je příspěvek na péči skutečně využíván ve prospěch syna (na úhradu jeho potřeb), můžete se obrátit také na úřad práce v místě bydliště matky a podat podnět k prošetření situace v rodině. Úřad práce má totiž ze zákona povinnost kontrolovat, zda je příspěvek na péči využíván ke svému účelu - úřad práce zpravidla provádí kontroly namátkově nebo na základě podnětu/podezření na zneužívání dávky. Vzhledem k tomu, že je příspěvek na péči odměnou za péči o syna a matka o syna pečuje (jak kvalitní ta péče je, to je jiná otázka), je možné, že úřad práce žádné pochybení nezjistí. Podání takového podnětu navíc velmi pravděpodobně zhorší vzájemný vztah mezi Vaším partnerem a jeho exmanželkou, protože i když bude podnět podán anonymně, exmanželka si velmi pravděpodobně domyslí, kdo je jeho autorem. Takže tento postup považuji až za krajní řešení celé situace.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.