Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych požádat o radu, jak postupovat v případě, když bývalý partner neplatí výživné. Neznám jeho adresu. Nepracuje na smlouvu ale vím, že má zakázky jako zedník a jezdí jako taxikář. Je v tomto případě nějaká možnost o alimenty zažádat? Soudem je dáno, že mi musí platit 5.000 Kč, ale měl autonehodu a od té doby přestal pravidelně výživné platit. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Jestliže je výživné stanoveno soudním rozhodnutím, ale Váš bývalý partner výživné nehradí a nerespektuje tak rozhodnutí soudu, můžete dlužné výživné vymáhat v exekučním řízení. Obraťte se na exekutora v místě Vašeho bydliště - jejich seznam najdete na webových stránkách Exekutorské komory ČR - zde: https://ekcr.cz/seznam-exekutoru. Exekutorovi doložte soudní rozhodnutí ohledně výživného (tzv. exekuční titul) a vyčíslete, jakou částku Vám bývalý partner na výživném aktuálně dluží.
Exekutor pak pro Vás sepíše návrh na nařízení exekuce a podá ho k soudu v místě posledního známého bydliště Vašeho bývalého partnera - to bude uvedeno v soudním rozhodnutí ohledně výživného. Jakmile soud nařídí exekuci, může být dlužné výživné vymáháno různými způsoby: může dojít k zablokování expartnerova účtu, pokud je zaměstnancem, budou prováděny srážky z jeho mzdy, může být také provedena tzv. mobilární exekuce - soupis a prodej jeho majetku. V případě dlužného výživného může být také zabaven řidičský průkaz, pokud není zapotřebí pro výkon výdělečné činnosti - aby tato situace nenastala, musel by Váš expartner prokázat, že se opravdu živí jako taxikář.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.