Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mé manželství bylo rozvedeno fakticky 2018, byla určená střídavá péče na dceru, která se nekonala od první chvíle, místo alimentů mi bylo vzkázáno, že až odejdu z bytu mé tchýně, pak bude platit alimenty. Brzy se budu stěhovat, chtěla jsem, abych měla rozsudek o výlučné péči. Shodli jsme se i na výší alimentů, ale ex trvá na účtenky a vykázání útrat za alimenty. Mohu podat návrh bez právníka na soud i s dodatkem, že nesouhlasím s účtováním a musím mít právníka v tomto případě u soudu?

ODPOVĚĎ:
Jestliže Vám střídavá péče o dceru nevyhovuje a chcete o dceru pečovat výhradně Vy, podejte k okresnímu soudu v místě dceřina bydliště návrh na svěření dcery do Vaší výlučné péče. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden nebo oblastních charit, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. V návrhu uveďte požadovanou výši výživného. Soud ale není Vaším návrhem vázán - to znamená, že může určit nižší, ale i vyšší než požadované výživné. K sepsání návrhu právníka nepotřebujete a nemusíte (ale můžete) mít právníka ani při soudním jednání. Vzhledem k tomu, že vyživovací povinnost vůči dceři plníte mj. i tím, že dceři poskytujete ubytování a stravu, považuji za nepravděpodobné, že by Vám soud uložil povinnost předkládat Vašemu exmanželovi pravidelné vyúčtování toho, na co jste výživné použila.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.