Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem těhotná (5. měsíc těhotenství) a máme skoro dvouletého syna, aktuálně pobírám rodičovský příspěvek ve výši 8.333 Kč/měsíčně. Manžel od nás před měsícem nečekaně odešel kvůli jiné známosti. Rozvod budeme řešit až po porodu (na základě doporučení rodinného poradce). Manžel si syna bere párkrát v týdnu po společné domluvě, v tomhle problém není.

Finance jsme měli s mužem společné, účet je na mé jméno, nicméně manžel tam je uveden jako disponent a měl k účtu veškeré údaje i volný přístup. Momentálně si však založil svůj účet, na který mu chodí výplata a nám nic nepřispívá (respektive mě). Ke společnému účtu stále přístup má. Má povinnost platit výživné na syna i na mě? Manžel momentálně bydlí v bytě (čistý příjem má 28.000 Kč). Já se synem bydlím v generačním domku, nájem neplatím, pouze za energie (elektřina, voda...). Nicméně 8.000 Kč na měsíc je opravdu málo, při dnešních cenách. Takže mě zajímá, jak mám postupovat. Děkuji mnohokrát za odpověď a radu. Pro doplnění: dluhy nemáme, ani žádnou půjčku, generační dům, ve kterém jsme bydleli není můj ani manželův.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 697 občanského zákoníku mají manželé vzájemnou vyživovací povinnost v rozsahu, který oběma zajišťuje zásadně stejnou hmotnou a kulturní úroveň. Vyživovací povinnost mezi manžely předchází vyživovací povinnosti dítěte i rodičů. Rodiče mají samozřejmě vyživovací povinnost vůči svým dětem do doby, dokud děti nejsou schopné živit se samy. Váš manžel má tedy vyživovací povinnost jak vůči Vám, tak vůči Vašemu synovi.
Doporučuji tedy pokusit se s Vaším manželem na výši výživného pro Vás i syna dohodnout. Pokud dohoda nebude možná, nezbude Vám bohužel nic jiného než se obrátit na soud. K okresnímu soudu v místě bydliště Vašeho manžela podejte návrh (žalobu) na určení výživného pro Vás jako manželku a k okresnímu soudu v místě synova bydliště návrh (žalobu) na určení výživného pro syna. I kdyby se jednalo o stejný okresní soud, je zapotřebí podat k soudu dva samostatné návrhy. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden nebo oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. V jednotlivých návrzích uveďte, jak vysokou výši výživného pro sebe a syna požadujete. Soud ale není Vašimi návrhy vázán - to znamená, že může určit vyšší, ale i nižší než požadované výživné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.