Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně výživného na syna, v září 5 let. Otec je v RL, ale bydlíme každý zvlášť, syn se mnou. Nejsme spolu jako pár, výživné nemáme ani smlouvou ani soudně. Expřítel měl kdysi firmu, zkrachoval a má exekuce. Pak si založil firmu novou na svoji matku, je tam jako “zaměstnanec”, jednatel firmy, ale celou ji vede sám.

S tím, že plat má nějaké minimum 7.000 Kč. Matka o firmě moc neví, jen pokud je potřeba ještě její podpis, tak se dostaví k podpisu (například při koupi nového auta na leasing). Byla jsem ve firmě také zaměstnána, na vedlejší pracovní poměr jako fakturantka, s platem 10.000 Kč. Po odchodu z firmy jsme se dohodli, že bude na syna posílat oněch 10.000 Kč jako výživné. Do loňského roku 2021 to tak platilo, ale 2022 platí s velkým zpožděním, nyní za září 2022 ještě ani korunu. Hlavně v červnu 2022 se sám dohodl, že bude posílat jen polovinu. Doložitelné výživné na účtu má až od jeho tří let, i když spolu nejsme skoro od synova narození. Nikdy jsme spolu ani nebydleli. O syna moc zájem nejeví, naposledy ho viděl na Velikonoce 2022 u jeho rodičů, protože mě požádal, jestli bych nemohla se synem přijet, že je otec po embolii a chtěli by malého ještě vidět. Shledání otce a prarodičů po 11 měsících (předchozí setkání proběhlo v květnu 2021, opět naše návštěva u jeho rodičů), kdy se nezajímal ani on ani rodiče, pouze na Vánoce 2021 poslali peníze na dárky.   Stále je mi předhazováno, že se ozvu na konci měsíce jen když chci po něm peníze, ale že by se on sám zajímal o syna, peníze poslal včas, nebo ho přijel navštívit, je sci-fi.   Nyní ani nevím jestli někde bydlí, protože mu neprodloužili nájemní smlouvu a z bytu se musel v červenci 2022 vystěhovat.   Zajímalo by mě, jak by se to řešilo u soudu, pokud bych dala návrh na výživné, když vím, že má účelově firmu založenou na matku. Firma vydělává, zaměstnancům platí, má autodopravu s asi 7 tahači s návěsy a kombajn. Vyživovací povinnost má ještě k dceři, 12 let, která je také u své matky.   Prosím o radu jak nejlépe postupovat, aby výživné bylo placeno včas a jestli povinnost platit neprochází na jeho rodiče, když má exekuce. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den, Leontýna.

 

ODPOVĚĎ:
Dokud nebude výživné stanoveno soudním rozhodnutím, pak se v případě, že otec začne platit nižší výživné nebo ho přestane hradit úplně, dlužného výživného nijak nedomůžete. Jestliže je otec uveden v rodném listě dítěte, ale soud dosud nerozhodoval o péči o dítě a výživné není stanoveno, doporučuji podat k okresnímu soudu v místě synova bydliště návrh na svěření syna do Vaší výlučné péče. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden nebo oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. Za podání návrhu se neplatí žádný soudní poplatek, nejí také zapotřebí, abyste byla zastoupená advokátem.
V návrhu uveďte všechny informace, které jsou Vám známy o výši otcova příjmu, o jeho majetkových poměrech a situaci jeho firmy, uveďte také požadovanou výši výživného. Soud není Vaším návrhem vázán - může tedy určit vyšší, ale i nižší výživné, než navrhujete. Může tedy nastat i situace, že soud určí nižší výživné než to, které otec dosud hradil, otec pak nebude mít povinnost posílat Vám žádné další peníze nad rámce soudem stanoveného výživného. Pokud ale kdykoliv začne posílat nižší částku nebo přestane výživné hradit úplně, budete se moci obrátit na exekutora se žádostí o vymáhání výživného. Na prarodiče přechází vyživovací povinnost tehdy, pokud povinný rodič nemůže, nikoliv nechce výživné hradit - tuto možnost bych tedy zkoušela až v případě, pokud by soud nestanovil otci žádné výživné, což ale nepovažuji za pravděpodobné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.