Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn, který byl v péči matky, dostudoval a má bakalářské vzdělání. Přestal jsem mu platit od 1.9.2022 alimenty ve 24 letech. Pak mi řekl, že půjde na dálkové studium a teď mi volal, že dělá kombinované studium a chce po mně zase alimenty. Má na ně právo?

Má 2 auta, s přítelkyní čeká dítě a na baráku, který rodiče přepsali na jeho přítelkyni, kde teď přestavují o jeden pokoj na víc (přítelkyně si vzala na to úvěr nebo hypotéku). Do práce se mu evidentně nechce a bude hledat výmluvy, že nemůže a nebo že má brigádu, kde nemá dost peněz.

 

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Tato povinnost tedy zpravidla končí s ukončením studia dítěte a jeho nástupem do zaměstnání. Pokud se Váš syn rozhodl po ukončení bakalářského studiu pokračovat v navazujícím studiu, záleží trvání Vaší vyživovací povinnost na tom, zda si dalším studium opravdu zvyšuje kvalifikaci a zlepšuje tak svoje budoucí uplatnění na pracovním trhu. Pokud pokračuje v navazujícím studiu stejného (souvisejícího) oboru, který studoval v bakalářském studiu, pak by jeho argument, že Vaše vyživovací povinnost trvá, mohl být do určité míry oprávněný. Jestliže ale nyní studuje obor, který z předchozím studiem nijak nesouvisí, pak by dle mého názoru bylo požadování dalšího výživného v rozporu s dobrými mravy.
Pokud se domníváte, že Váš syn již je schopen živit se sám, ale syn trvá na dalším hrazení výživného a dohoda není možná, v případě, že je výživné stanovené soudním rozhodnutím, Vám bohužel nezbude nic jiného než podat k okresnímu soudu v místě synova bydliště návrh/žalobu na ukončení (zrušení) Vaší vyživovací povinnosti. Pokud od Vás chce syn nadále pobírat výživné, bude muset soud přesvědčit, že řádně studuje, že si svým studiem zvyšuje kvalifikaci a zlepšuje tak své postavení na trhu práce a že dosud není schopný živit se sám. Bude pak záležet na soudu, jak celou situaci vyhodnotí a zda Vašemu návrhu vyhoví.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.