Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Synovi je 16 let, teď je na úřadu práce, protože ho učňovská škola vyřadila pro nedostatečnou docházku. Mohu zažádat o zrušení výživného?   Děkuji za odpověď Daniel.

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Tato povinnost tedy zpravidla končí s ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání - může ale skončit i v jiných situacích. Jestliže by žádost o zrušení výživného řešil soud, zkoumal by, z jakého důvodu k ukončení studia došlo. Pokud by Váš syn začal opět studovat nebo by se ukázalo, že k ukončení studia došlo ze zdravotních důvodů - zdravotní stav neumožňoval Vašemu synovi pravidelně docházet do školy a žádné plnit své studijní povinnosti - mohla by Vaše vyživovací povinnost vůči synovi i nadále trvat. Jestliže ale k ukončení studia došlo ze strany školy kvůli nedbalému přístupu Vašeho syna a záškoláctví, pak takovým jednáním dává Váš syn najevo, že se již nadále nepotřebuje připravovat na budoucí povolání a je schopen živit se sám.
Jestliže se domníváte, že k ukončení synova studia došlo z posledního zmíněného důvodu, podejte k okresnímu soudu v místě synova bydliště návrh na zrušení (ukončení) Vaší vyživovací povinnosti. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden či oblastních charit, které nabízí bezplatné právní poradenství. Za podání návrhu se neplatí žádný soudní poplatek. Pokud soud dojde k názoru, že Váš syn dal svým chováním najevo, že je schopen živit se sám, Vaši vyživovací povinnost zruší a Vy už nebudete povinen hradit synovi nadále výživné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.