Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel má s bývalou manželkou dvě nezletilé děti. Když si je bral do plné péče nepožadoval po bývalé žádné alimenty. Situace se nyní změnila, máme spolu 2 malé děti, vše se zdražuje od jídla po energie a já jsem na mateřské. Přítel sice pracuje v Německu a pobírá na děti kindergelt, ale chtěl se s bývalou domluvit, aby dětem přispívala, alespoň 1.000 Kč každému na jejich účty s tím, že by to děti měli popřípadě na nějaké věci co potřebují do školy popřípadě si z toho zaplatit školní výlet.

Bylo mu řečeno, že má kindergelt, ať si to odečte z toho. Teď se kupovali oběma dětem školní potřeby cca 5.000 Kč, na to odmítla bývalá také přispět, vymlouvá se, že nemá práci a když jsou u ní děti 1 za 14 dní na víkend, tak u ní mají vše. Bydlí s přítelem ve společné domácnosti, který pracuje v DE, spolu mají 4 letou dceru, bydlí v pronájmu a má na sebe paní napsanou stavební firmu. Ohání se tím, že když nechodí do práce a nemá žádný jiný příjem, tak má přítel smůlu. Jak to tedy prosím je, má přítel nárok na nějaké alimenty od bývalé manželky, pokud by to podal k soudu? Děkuji za odpověď Hermína.

 

ODPOVĚĎ:
Rodiče mají ke svým dětem vyživovací povinnost do doby, dokud děti nejsou schopné živit se samy. Přítelova bývalá žena by tedy měla všechny své děti podle svých schopností, možností a majetkových poměrů živit.
Jestliže dohoda s bývalou ženou ohledně výživného není možná, bude muset Váš partner podat k okresnímu soudu v místě bydliště dětí návrh (žalobu) na určení výše výživného. Vzory takového návrhu najde k dispozici na internetu nebo mu s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden nebo oblastních charit, které často nabízí bezplatné právní poradenství. Za podání návrhu se neplatí žádný soudní poplatek.
V návrhu ať přítel co nejpodrobněji popíše vaši současnou rodinnou a finanční situaci včetně vyčíslení měsíčních nákladů na výchovu a výživu dětí. V návrhu také uveďte veškeré informace, které jsou vám známé o situaci přítelovy bývalé manželky. Součástí návrhu by měla být také výše výživného, kterou by měl soud určit - soud ale není tímto návrhem vázán, takže může stanovit nižší, ale i vyšší výživné. Na základě podaného návrhu bude soud komplexně posuzovat celou situaci - vezme v úvahu nové vyživovací povinnosti a příjmy obou rodičů, ale i celkové majetkové poměry obou rodičů. Soud tedy zohlední i příjem přítelovy exmanželky, protože tento příjem zvyšuje její celkovou životní úroveň, ale neznamená to, že by výživné bylo stanoveno z tohoto příjmu. Bude záležet na posouzení soudu, jak celou situaci vyhodnotí a zda a jaké výživné stanoví.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.