Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje švagrová, majitelka bytu, uzavřela s manželem smlouvu o bezplatném užívání bytu za náklady oprav a spotřebu energií. Manžel čestně platí na účet švagrové a obě strany jsou spokojeny. Je tato smlouva platná k soudnímu jednání, když nebyla sepsána u notáře? Manžel dokládá náklady na bydlení k soudnímu jednání o navýšení výživného pro nezletilé dítě. Děkuji.

ODPOVĚĎ:

Smlouva nemusí být sepsána u notáře, aby byla platná. Pokud se ale ve sporu o výživné na nezletilé dítě objevuje nějaká taková nestandardní varianta, která spíše nasvědčuje snaze navyšovat své výdaje a snižovat příjmy, soud se touto okolností velmi pečlivě zabývá a může k ní i nepřihlížet nebo dokonce stanovit sankční výživné, tedy vychází pro účely stanovení výživného z příjmu odpovídajícímu 25 násobku životního minima, pokud se prokáže, že povinný manžel jedná účelově tak, aby mu bylo vyměřeno výživné co nejnižší.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.