Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (3 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, jak se správně ukončí vyplácení alimentů. Synovi je 20 let. Do konce března 2022 byl studentem, ale studium se rozhodl přerušit a od 1.4.2022 je zaměstnán. Jeho otec by tedy měl přestat posílat alimenty, ale jak na to? Stačí domluvit se mezi sebou - ústně, nebo je potřeba sepsat nějakou dohodu u právníka? Děkuji za odpověď. S pozdravem Anastázie.

ODPOVĚĎ:
Doporučuji dohodu o ukončení vyživovací povinnost uzavřít raději písemně, a to i v případě, pokud výživné není stanoveno soudním rozhodnutím. Dohodnu není nutné sepisovat ve spolupráci s právníkem, stačí, když ji otec se synem sepíší sami mezi sebou. Dohodu stačí formulovat jednoduše, například takto: Já, níže podepsaný (jméno, příjmení, datum narození a trvalý pobyt syna) jsem se dohodl se svým otcem (jméno, příjmení, datum narození a trvalý pobyt otce) na ukončení vyživovací povinnosti, neboť jsem již zaměstnaný a tudíž schopný se sám živit. Poslední výživné bylo/ bude uhrazeno v měsíci březnu/dubnu 2022. Stačí připojit datum a - nejlépe úředně ověřené - podpisy otce a syna.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.