Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S expřítelkyní máme společně 14 letou dceru a 17 letého syna. Syn poslední 2 roky (2020-2022) žije u mě a dcera u mámy. Expřítelkyni jsem zrušil daňové zvýhodnění na syna a příspěvek na dceru 2.500 Kč jsem na žádost dcery začal ukládat na stavební spoření na její jméno. Bývalá přítelkyně mi za to vyhrožuje soudem, že má právo na výživné.

Ano, mám vyšší příjmy, o dceru mám zájem a plně ji podporuji. Jak materiálně (mobil, PC, tarif, oblečení, obuv, kapesné) jen se mi nelíbí nakládání s financemi, co jsou určené pro dceru (bývalá přítelkyně si kupuje drahé věci, 2x ročně dovolená atd.). Dcera často chodí za mnou, že "maminka jí kupuje nejlevnější věci".   Dle logiky se každý staráme o jedno dítě a já osobně o to finančně náročnější, má bývalá přítelkyně šanci na výživné? Děkuji předem za Váš právní názor. S pozdravem Felix.

 

ODPOVĚĎ:
Vy oba máte vůči oběma vašim dětem vyživovací povinnost do doby, dokud děti nebudou schopné živit se samy. Pokud po Vás expartnerka požaduje výživné na dceru, ale Vy se staráte o vašeho společného syna, máte právo i Vy po ní požadovat výživné na syna. Pokuste se tedy nejprve na výši výživného dohodnout.
Pokud se s expartnerkou na výživném nedohodnete, může podat k soud návrh na určení výživného pro dceru - Vy však můžete udělat totéž a požadovat výživné pro syna. Výživné je možné požadovat až tři roky zpětně. Pokud po Vás bude expartnerka bude požadovat výživné zpětně, doporučuji soudu doložit, jakou částku jste za poslední tři roky uložil na dceřino stavební spoření. Chápu, že chcete, aby výživné bylo určeno primárně na zajištění dceřiných potřeb, ale do doby dceřiny zletilosti byste měl výživné platit její matce. I v případě, že o výživném bude rozhodovat soud, soud určí, že máte výživné platit k rukám matky a nikoliv na dceřino stavební spoření. Můžete ale soudu navrhnout, že budete část výživného ukládat právě na dceřino stavební spoření.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.