Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Mé děti dosáhly 14.1.2022 věku 18 let. Bývalá manželka, ale ještě těsně před tímto datem, podala k soudu Žádost o zvýšení výživného. Mám tedy dotaz, bude-li soud, ještě jednat jako v případě nezletilých dětí, nebo bude již nějakým způsobem vzata skutečnost, že děti dosáhly 18 let a zletilosti? Děkuji a přeji hezký den.

ODPOVĚĎ:

Jestliže Vaše děti dosáhly během řízení o výši výživného zletilosti, stávají se plnohodnotnými účastníky řízení a dosažením jejich zletilosti matka přestává být jejich zástupcem u soudu. Pokud by tedy Vaše děti se zvýšením výživného nesouhlasily - například proto, že se s Vámi na výši výživného dohodly mimosoudně - mohou vzít matkou podaný návrh na zvýšení výživného zpět. Pokud to udělají, soud sice řízení zcela nezastaví, ale bude rozhodovat pouze o výši výživného před dosažením zletilosti Vašich dětí (Vaše bývalá manželka mohla žádat o zvýšení výživného i zpětně).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.