Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jaké věci mají být pokryty z výživného, která vyměřil soud. Je výživné určeno také na krytí volnočasových aktivit, lyžařských kurzů, rekreačních pobytů, lékařské péče? Nebo je to tak, že větší výdaje jako je právě lyžařský kurz, rovnátka, atd. se hradí rovným dílem obou rodičů nad rámec přiznaného výživného? Děkuji za objasnění.

ODPOVĚĎ:
Zpravidla se má za to, že výživné by mělo pokrýt i náklady na školní potřeby, volnočasové aktivity, oblečení apod. Rodič platící výživné tedy není povinen přispívat na Vámi uvedené výdaje nad rámec soudem určeného výživného. Pokud by byl rodič povinen se na úhradě těchto výdajů podílet, bylo by to v rozhodnutí soudu uvedeno. Jestliže tedy v rozsudku není zmíněn žádný příspěvek na úhradu dalších výdajů, je rodič povinen hradit pouze stanovené výživné. Rodiče se ale samozřejmě mohou mezi sebou dohodnout, že povinný rodič bude přispívat na úhradu těchto mimořádných výdajů nad rámec výživného - není to ale jeho povinnost.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.