Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera údajně studuje v Olomouci, narodila se v lednu 2000. Nekomunikuje, výživné určil Okresní soud v Opavě, nevím přesně rok, k rukám matky, ta někdy zvedne telefon, málo kdy. Dcera peníze nechce, prý ať si je tehdejší navrhovatelka, nechá. To mě uvádí do podezření, zda vůbec ještě studuje. Potvrzení či jiný doklad poslat nechce.

Žádal jsem ji, aby si zřídila svůj účet, případně že jí ho zřídím já, také bez odezvy. Nelíbí se mi, že matka si nechává na svůj účet posílat výživné exekučně strhávané mě z platu, které ji nenáleží. Je to začarovaný kruh, ze kterého nevím jak se vymotat. Budu vděčný za každou radu, jen když se situace někam pohne. Předem děkuji za ochotu a Váš čas. Bernard.

 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že je Vaše dcera již zletilá, náleží výživné přímo jí, nikoliv její matce. Pokud by výživné nebylo vymáháno exekučně (nebyly by prováděny exekuční srážky ze mzdy na výživné), pak by stačilo, kdybyste se s dcerou dohodl na tom, zda jí výživné budete posílat na účet nebo předávat v hotovosti, případně pokud Vám dcera sdělila, že už výživné nepotřebuje, mohl byste ho přestat platit.
Jestliže ale výživné stanovil soud a následně nařídil exekuci, bude zapotřebí obrátit se nejprve na soud. Pokud se domníváte, že dcera již nestuduje a sama Vám sdělila, že výživné už nepotřebuje, podejte k okresnímu soudu v místě dceřina bydliště návrh na ukončení (zrušení) výživného. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. Dcera pak bude muset doložit soudu, zda ještě studuje nebo už pracuje a soud na základě zjištěných informací posoudí, zda Vaše dcera je či není schopná živit se sama. Pokud soud dojde k závěru, že Vaše dcera je schopná živit se sama, rozhodne o ukončení vyživovací povinnosti. Následně pak bude moci být zastavena exekuce ohledně výživného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.