Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj syn je poslední 3 roky v péči otce, jelikož má ADHD a já ho tehdy nezvládala. Domluvili jsme se (máme to i soudně), že budu platit 2.500 Kč alimenty a půlku mimořádných výdajů. Synovi je teď osm, momentálně to vypadá tak, že platím půlku stravování ve škole, půlku paušálu na mobilní telefon, alimenty, nedávno jsem platila půlku dentální hygieny pro syna, půlku nákupu oblečení (což není mimořádný výdaj), kupovala jsem mu 2x boty, o které mě bývalý požádal, začátkem školního roku se podílím polovinou na vybavení včetně všech školních poplatků.

Oblečení pro syna kupuji i k sobě včetně bot.   Několikrát mi bylo vyčteno, že u mě zničil boty nebo kalhoty či bundu. Situace se má tak, že i přes to všechno se se mnou chce bývalý manžel domlouvat na zvýšení alimentů, z důvodu, že to nestačí, k soudu se mu nechce, což já bych radši přes soud. Jde o to, že pracuje na HPP a ještě má živnost jako fotograf a kameraman. Má i založené stránky, reklamy na sociálních sítích atd.   Jeho životní úroveň s manželkou a jejich 1,5 roku starou dcerou je daleko vyšší než moje. Má monitor a PC apple, iPad, myslím že má i notebook od apple, Apple Watch 2x, donedávna měli dva playstationy, drahé vybavení (foťák, dron, pronajímá si ateliér na foceni). Nedávno si koupil iPhone 13, mají další dva "starší, " iPhone, novou sedačku, novou lednici, mají sušičku, auto, bydlí v bytě 2+kk. Věci ohledně syna řeším jen s jeho manželkou, on se mnou v kontaktu není. Kolikrát se mu nemůžu dopsat nebo dovolat, jen když po mě chce peníze.   Dle oblečení syna soudím, ze radši koupi sobě drahé oblečení než jemu. Vždy byl, je a bude skrblík na peníze.   Já bydlím ve 2+kk se spolubydlícím, můj příjem je kolem 22.000 Kč, mám půjčky (vím, že se nezohledňuje v určení výživného), iPad, iPhone 12, televizi s notebookem, které jsou pořizovány před 7 lety (2014). Jde o to jak moc velkou má šanci, že soud přistoupí na jeho návrh 3.500 Kč + to co jsem platila do teď.   Nemám problém koupit něco přímo synovi, nebo tak, ale nechci platit bývalému třeba "splátku" nějakého jeho dluhu nebo jeho druhé dítě. Mnohokrát děkuji za Vaši zpětnou vazbu. Popřípadě jak se odborněji hájit u soudu. S pozdravem Lada.

 

ODPOVĚĎ:
Paragraf 923 občanského zákoníku říká, že: Změní-li se poměry, může soud změnit dohodu a rozhodnutí o výživném pro nezletilé dítě, které nenabylo plné svéprávnosti. Šance na změnu výše výživného je tedy zejména tehdy, pokud se od posledního určení výše výživného (výrazně) změnila finanční situace jednoho nebo obou rodičů nebo tehdy, pokud došlo k nárůstu nákladů na synovu výchovu a výživu. Pokud bylo současné výživné určeno před třemi lety, záleží na tom, jakým způsobem se od té doby změnila situace dítěte a obou rodičů. Váš syn před třemi lety ještě nechodil do školy, takže od té doby určitě došlo (s nástupem do školy) k nárůstu nákladů na jeho výchovu a výživu.
Soud však bude zkoumat také to, jakým způsobem se změnila finanční situace obou rodičů. Pokud se finanční situace otce výrazně zlepšila, zatímco Vaše situace zůstala stejná nebo se dokonce zhoršila, nemusí otec s návrhem uspět, i když došlo k nárůstu nákladů a má také další vyživovací povinnosti. Pokud se ale situace vás obou výrazně nezměnila, může být žádost otce úspěšná, protože došlo k navýšení nákladů a má také další vyživovací povinnosti. Ve vyjádření, ke kterému Vás soud vyzve, uveďte veškeré výdaje pro syna, na jejichž úhradě se podílíte, a uveďte také informace o výdělečné činnosti otce (Vámi zmíněná živnost). Jestliže soud výživné navýší (výživné může být zvýšeno až tři roky zpětně) a určí, že máte i nadále hradit polovinu mimořádných výdajů, můžete se striktně držet soudního rozhodnutí a přestat hradit výdaje jako je strava ve škole, protože se nejedná o mimořádný, nýbrž o pravidelný výdaj.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.