Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj přítel je rozvedený a platí na 14-ti letého syna alimenty 3.000 Kč. Mimo jiné kupuje oblečení, boty, platí kroužek (cyklistika). Jeho bývalá manželka, bydlí se synem u svého přítele. Ta se rozhodla, že půjde vydělávat do Rakouska - sama. 4 měsíce v Rakousku, 2 měsíce doma, po dobu tří let. Syn měl po dobu nepřítomnosti matky zůstat u otce, ale nepohodli se ohledně trvalého bydliště, tak ex vyhrožovala, že navýší alimenty a zpětně.

A tak se Vás ptám, může navýšit alimenty i zpětně, když půjde pracovat do zahraničí a bude mít daleko větší příjem než žalovaná strana? Syn bude v péči jejího současného přítele, kde ale nemá trvalé bydliště (nevím jestli to nějak souvisí se situací). Děkuji Vám za odpověď. S pozdravem Ingrid.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 923 odst. 1 občanského zákoníku platí, že: Změní-li se poměry, může soud změnit dohodu a rozhodnutí o výživném pro nezletilé dítě, které nenabylo plné svéprávnosti. Šance na změnu výše výživného tedy nastává zejména tehdy, pokud se od posledního určení výše výživného (výrazně) změnila finanční situace jednoho nebo obou rodičů a/nebo pokud došlo k nárůstu nákladů na výchovu a výživu dítěte. Pokud se finanční situace Vašeho přítele od rozvodu zlepšila a/nebo finanční situace jeho bývalé ženy zhoršila, je možné, že s návrhem na zvýšení výživného uspěje. Bez znalosti bližších podrobností ale nelze rozhodnutí soudu předjímat.
Pokud by ke zvýšení výživného došlo, pak Váš přítel není povinen hradit žádné platby nad rámec stanoveného výživného (kroužky, boty, oblečení). Jestliže Váš přítel s navýšením výživného do budoucna nesouhlasí, může se ještě pokusit požádat soud o svěření syna do střídavé péče. Střídavá péče totiž nemusí být o střídání péče po týdnu nebo dnech, může se jednat o delší časové období. Váš přítel tedy může soudu navrhnout, že se bude čtyři měsíce (po dobu pracovního pobytu matky v Rakousku) starat o syna on a dva měsíce matka. V takovém případě soud uloží vyživovací povinnost i matce dítěte. Vzory návrhu na svěření dítěte do střídavé péče najde Váš přítel na internetu nebo mu s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. Návrh je zapotřebí podat k okresnímu soudu v místě synova bydliště, za podání návrhu se neplatí žádný soudní poplatek.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.