Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera v srpnu 2021 podepsala ukončení studia na střední škole. Od září je na pracáku. V říjnu jí byl uznán invalidní důchod 2. stupně. Od září 2022 by chtěla nastoupit na jinou střední školu. Je jí 19 let a má Aspergerův syndrom. Otec nyní žádá soudně o ukončení placení výživného z důvodu ukončení studia a z důvodu, že prý neví, zda dcera hledá práci.

V rozhodnutí od SSZ je uvedeno, že dcera nesmí pracovat více jak 4 hodiny denně a pouze pod dohledem. S tímto se obávám, že práci nenajde. Může se dcera domáhat výživného i nadále? Jedná se o 1.800 Kč, které jí byly soudem určeny před asi deseti lety (2011). Výše důchodu je 8.500 Kč. S tím se nikdy nepostaví na vlastní nohy a já se budu muset starat sama. Dcera má napsat soudu vyjádření. Moc prosím o radu, jak postupovat a zda existuje šance na úspěch. Děkuji. Hermína.

 

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Vyživovací povinnost tedy zpravidla končí s ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. Pokud ale dítě není schopné - například kvůli (těžkému) zdravotnímu postižení - vykonávat práci a živit se samo, může vyživovací povinnost rodičů trvat celý život. Jestliže otec žádá o ukončení vyživovací povinnosti, bude se snažit soud přesvědčit, že dcera je schopná pracovat a tudíž se sama živit, případně že jí přiznaný invalidní důchod stačí k úhradě jejích životních potřeb.
Pokud jde o schopnost pracovat, doporučuji, aby Vaše dcera k vyjádření pro soud přiložila rozhodnutí ČSSZ, ze kterého je patrné, že najít takové zaměstnání nebude jednoduché. Současně doporučuji přiložit potvrzení o evidenci na úřadě práce. Bylo by ideální, kdyby mohla Vaše dcera doložit nějakou komunikaci s potenciálními zaměstnavateli - například odpovědi na pracovní nabídky v podobě kopií e-mailových zpráv. Pokud dcera s žádnými zaměstnavateli zatím nekomunikovala, doporučuji popsat alespoň jakékoliv výdělečné činnosti, které v minulosti vykonávala - i kdyby mělo jít jen o krátkodobé brigády - aby bylo zřejmé, že se dcera práci ani jejímu hledání nevyhýbá.
Co se týče případného argumentu, že dceřin příjem v podobě invalidního důchodu je pro její obživu dostatečný, doporučuji, aby ve vyjádření pro soud dcera vyčíslila veškeré své měsíční náklady na potraviny, drogerii, telefon, dopravu, oblečení apod. Jestliže dcera žije s Vámi ve společné domácnosti, měla by Vám také přispívat na úhradu nákladů spojený s bydlením (nájemné, energie, internet apod.) - i tyto výdaje samozřejmě může do vyjádření pro soud zahrnout.
Pokud by Vaše dcera potřebovala se sepsáním vyjádření pomoci, může se obrátit například na pracovníky občanských poraden, kteří poskytují bezplatné právní poradenství ve větších městech. Bezplatné právní poradenství nabízejí například i místní (okresní) charity.
Pouze na základě informací uvedených ve Vašem dotazu nedokáži možnou šanci na úspěch otce nebo dcery posoudit. I v případě, že by soud nyní vyživovací povinnost otce ukončil, může být - v případě, že dcera v budoucnu začne opět studovat - vyživovací povinnost znovu obnovena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.