Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám dceru, které je 6 let, příští rok (2022) půjde do školy a já bych chtěla již nyní zažádat o zvýšení alimentů a chtěla jsem se zeptat, zda je vhodná doba podat návrh k soudu nyní a nebo počkat od příštího roku, kdy mají být upravené tabulky ohledně výše výživného, kdy se má i přihlížet k tomu, jak se druhý rodič o dítě zajímá a věnuje se mu?

Otec dítěte si ho jednou za čas vezme na víkend, ale jinak s ním nedojde ani k doktorovi a že jich není málo, vůbec nikam. Otec dcery platí 3.500 Kč měsíčně alimenty, kromě nich nic jiného nekoupí ani nepřispěje. Jde o to že dcera půjde příští rok do školy a stoupnou náklady s tím spojené, nehledě na současnou situaci, kdy ceny neúměrně vzrostly a částka, kterou otec posílá je opravdu k výdajům malá.   Dalším aspektem je to, že dcera je velmi často nemocná, cca každý měsíc a já tím, že jsem s ní doma, přicházím o poměrně velkou část své výplaty. Otec se na péči o dítě nikdy nepodílel. Nikdy s ní nebyl doma, když byla nemocná, vždy se mi jen vysmíval, že mám dítě v péči, tak ať se starám. Chtěla bych, aby soud přihlédl k tomu, že jsem již tři roky každý měsíc s dítětem na OČR a přicházím o hodně peněz. Chtěla bych i to, aby soud nařídil otci dítěte, aby nad rámec alimentů přispíval polovinou na výdaje, jako jsou výlety ve škole, lékařská péče, která se bude muset uhradit, kroužky, apod. ? A pokud jsem s dcerou doma, když je stále nemocná, aby toto také nějakým způsobem zohlednil. Pokud dám návrh k soudu jakou mám šanci na úspěch? Jaká je reálné zvýšení alimentů? Předpokládám, že otec dcery má cca 30 tis čistého, ale nevím, zda to bude mít podloženo nebo naopak bude mít uvedeno, že má méně. Předem Vám moc děkuji za odpověď. S pozdravem Helga.

 

ODPOVĚĎ:
Paragraf 923 občanského zákoníku říká, že: Změní-li se poměry, může soud změnit dohodu a rozhodnutí o výživném pro nezletilé dítě. Největší šance na změnu (zvýšení) výživného tedy nastává ve chvíli, kdy došlo k výrazné a nejlépe dlouhodobé změně poměrů - to znamená k navýšení nákladů na dceřinu výchovu a výživu a/nebo ke změně finanční situace jednoho nebo obou rodičů. Proto bych na Vašem místě s žádostí o zvýšení výživného raději počkala až na dceřin nástup do školy - s nástupem dítěte do školy je totiž vždy spojen růst nákladů na výchovu a výživu dítěte.
V řízení o zvýšení výživného soud vyzve Vás i dceřina otce k doložení příjmů. Jestliže jste s dcerou častou doma a čerpáte ošetřovné, bude to z Vašich výplatních pásek patrné a soud samozřejmě Vaše nižší příjmy vezme při určování výše výživného v úvahu. V návrhu samozřejmě můžete uvésti i to, že požadujete, aby otec hradil polovinu mimořádných výdajů, ale soud zpravidla stanovuje výši výživného tak, že by měla zahrnovat i tyt náklady a úhradu mimořádných výdajů ponechává na dohodě rodičů.
Co se týče výše výživného, které by soud mohl stanovit, existuje tabulka Ministerstva spravedlnosti, která stanovuje, jak velkou část příjmu by mělo činit výživné pro děti různého věku. Podle této tabulky by mělo výživné pro dítě ve věku 6 - 9 let činit 13 - 17% příjmu povinného rodiče. Tato tabulka má pouze doporučující charakter - soudy se jí při určování výše výživného mohou, ale nemusí řídit. To, zda bude Vaše žádost úspěšná, nelze jednoznačně předjímat - záleží také na výši příjmů a výdajů dceřina otce, na tom, zda má další vyživovací povinnosti apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.