Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žiju s přítelem a máme spolu 3 letou dceru. On pracuje v Německu a já jsem stále s dcerou na mateřské dovolené. Tím, že pracuje v Německu pobíráme na dceru přídavky tzv. KINDERGELD. Přítel je teď pár měsíců i v insolvenci. Nejsme manželé. A teď k věci. Přítel má z minulého vztahu nezletilou dceru.

Jeho expřítelkyně podala návrh na zvýšení alimentů. Vztahuje se do výměru alimentů i moje mateřská a ten příspěvek na dítě z Německa na naši společnou dceru, když nejsme manželé a já nemám s jeho starší dcerou tzv. nic společného? Jde mi o to, že moje mateřská a dcery přídavky jsou peníze pro vyživovací povinnost naší společné dcery. Neměří se alimenty jen s výdělku přítele, když je to jeho dcera a my nejsme manželé? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Protože neuvádíte, jaké občanství má Váš přítel, jeho dcera z minulého vztahu a její matka, z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, podle jakého právního řádu (českého/německého) bude otázka výživného řešena. Protože v bezplatné právní poradně jsou zodpovídány dotazy v rámci českého právního řádu, odpovím Vám podle českého práva.
Podle § 913 občanského zákoníku jsou pro určení rozsahu výživného rozhodné odůvodněné potřeby oprávněného (přítelovy dcery z předchozího vztahu) a jeho majetkové poměry, jakož i schopnosti, možnosti a majetkové poměry povinného (obou dceřiných rodičů). Podle § 915 občanského zákoníku má pak být životní úroveň dítěte zásadně shodná s životní úrovní rodičů. Toto hledisko předchází hledisku odůvodněných potřeb dítěte.
Protože o majetkových poměrech dívčiny matky nic nepíšete, vyjádřím se pouze k majetkovým poměrům otce (Vašeho přítele). Z výše uvedených ustanoveních vyplývá, že soud vždy posuzuje celkové majetkové poměry a životní úroveň obou rodičů. Proto bude soud požadovat i doložení Vašich příjmů, i když nejste manželé, aby mohl zhodnotit celkovou životní úroveň obou rodičů. Díky tomuto postupu tak nedochází k situacím, kdy by se jeden z rodičů vyhýbal placení výživného (nebo jeho zvýšení) s odůvodněním, že je nemajetný, a přitom by měl například zámožného partnera/manžela, takže jeho životní úroveň by ve skutečnosti byla vysoká.
To, zda bude žádost dceřiny matky o zvýšení výživného úspěšná, záleží také na tom, zda a jakým způsobem se od posledního určení výše výživného změnily majetkové poměry obou rodičů nebo zda došlo k (výraznému) navýšení nákladů na dceřinu výchovu a výživu. Pokud se například finanční situace dceřiny matky od posledního určení výše výživného zhoršila a situace Vašeho přítele se zlepšila, je možné, že se žádostí uspěje. Stejně tak může být úspěšná například tehdy, pokud k určení výše výživného došlo v době, kdy dcera ještě nechodila do školy a nyní už je například na druhém stupni základní školy. To, že si soud vyžádá i doklady o Vašich příjmech je ale každopádně v pořádku a v souladu se zákonem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.