Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Do konce ledna 2020 jsem plnil vyživovací povinnost vůči své dceři, která jednak měnila fakulty a také si prodlužovala studium. Výživné i přes mé protesty vymáhala výhrůžkami. Nyní jsem se zcela náhodou dostal k informacím o skutečnosti, že jako studentka PF UK Praha od roku 2014, byla od VI/2016- dosud zaměstnána v advokátní kanceláři, která za ni platila zdravotní a sociální, od 1.11.2019 pak navíc zaměstnána u další AK, která jí také platila zdravotní a sociální.

Předpokládám tedy u obou subjektů příjem vyšší než 10.000 Kč čistého. K bližším číslům se nedostanu. I tak by její příjem z této závislé činnosti byl v roce 2016 čtyřnásobkem životního minima a převyšující minimální mzdu, v roce 2019 by pak přesáhl minimální mzdu dvakrát. Otázka tedy zní, zda se dcera fakticky neživila od VI/2016, byť zároveň studovala. Já jsem měl rozsudek vyživovací povinnosti "pokud se nebude schopna samostatně živit“. V tom případě bych soudil, že neměla nárok na výživné. Dcera se díky jiným okolnostem exkomunikovala z mé přízně, proto, pokud by to šlo, rád bych přinejmenším požadoval toto výživné vrátit jako neoprávněné. Děkuji a přeji příjemný den. Aleš.

 

ODPOVĚĎ:
Jak ve svém dotazu správně uvádíte, vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Vyživovací povinnost tedy zpravidla končí s ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. V případě, že se dítěti po ukončení studia nedaří najít zaměstnání, přestože práci aktivně hledá, může vyživovací povinnost trvat i po ukončení studia. Naopak v situaci, kdy dítě při studiu pracuje a má pravidelný příjem (brigády a občasné přivýdělky se nepovažují za schopnost se živit), může vyživovací povinnost skončit, i když dítě dál studuje.
Pokud tedy máte informace o tom, že Vaše dcera byla při studiu zaměstnaná již od června 2016 a její příjem byl dostatečný k tomu, aby pokryla své životní náklady a byla schopná se sama živit, můžete podat k okresnímu soudu v místě dceřina bydliště návrh na ukončení (zrušení) vyživovací povinnosti vůči dceři zpětně k červnu 2016. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. V návrhu uveďte veškeré informace, které jsou Vám o dceřině zaměstnání známé a navrhněte důkazy (například výslech Vaší dcery). Jestliže soud Vaši vyživovací povinnost zpětně zruší, výživné, které Vaše dcera neoprávněné přijímala v době, kdy už byla schopná se živit, se stane tzv. bezdůvodným obohacením a Vy budete mít právo po dceři požadovat, aby Vám toto neoprávněně vyplacené výživné vrátila.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.