Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem s exmanželem rozvedená od 26.10.2018. Odešel ze společného bydlení o rok dříve dne 26.10.2017. Máme společně dvě dcery. Nyní jim je 15 a 19 let. Dne 21.6.2018 proběhlo u soudu rozhodnutí o péči a výživě dětí (starší dcera v té době ještě studovala střední školu). Na mladší dceru měl, tehdy ještě manžel, platit výživné 3.000 Kč a na starší 4.000 Kč.

Někdy placení bylo bez problémů, ale mnohdy poslal třeba pouze 200 Kč na starší dceru a na mladší vůbec nic. K dnešnímu dni na výživném dluží cca 26.000 Kč. Samozřejmě s ním domluva není skoro žádná. Prý nyní pracuje na 60% a nemá na splácení dluhu. Výživné na patnáctiletou dceru je 4 měsíce posílané z účtu jeho nynější přítelkyně. Pravděpodobně má problémy s dluhy a nechá si posílat výplatu na její účet. Měl vždy problémy s dluhy. V době manželství jsem je jako manželka musela platit já. Na starší dceru již samozřejmě neposílá nic, protože ukončila studium a vyživuji jí pouze já, jelikož v dnešní době nesehnala po maturitě ještě práci a bydlí stále v mojí domácnosti. Jaké mám možnosti, abych z něho mohla dlužnou částku dostat? Mám vůbec šanci, když dám stížnost/žalobu k soudu? Musela by jí podat i starší dcera, která je nyní již dospělá? Většinou, když posílal částku 7.000 Kč a nebo i menší, nerozdělil jí pro obě dcery, jak mu bylo soudem určeno, aby bylo jasné, kolik na kterou dceru poslal. Nevím tedy, kolik které dceři dluží. Uvedená částka je tedy společná. Od jeho odchodu z domácnosti až do jednání o dcerách u soudce, mi posílal měsíčně 5.501 Kč a vždy uvedl, že je to pro jeho dcery, jelikož elektřinu, plyn a vodu nevyužívá (tedy alimenty), tudíž to nebyly určené peníze na domácnost. Nyní mi ale vyhrožuje tím, že jsem tyto peníze neprávem přijala, i když jsem to uvedla u soudu a pan soudce se mě ještě ptal, jestli chci tuto částku doplatit, jak mu byla soudem určená na 7.000 Kč. To jsem odmítla a nechala ho soudem určenou částku platit až od 7/2018. Pevně doufám, že jsem žádný zákon neporušila? Byli jsme stále manželé, jen nebydlel ve společné domácnosti a peníze byly použité pro potřeby dcer. Nyní mám ještě další starost. Mladší dcera, které je 15 let, má velké zdravotní problémy. Neustále jí vozíme s přítelem, který s námi nežije ve společné domácnosti, po vyšetřeních po celé republice. Takže částka, kterou bývalému manželovi vyměřil soud, aby platil na mladší dceru, rozhodně nepokryje její potřeby. Mám šanci, aby tuto částku soud navýšil? Budu Vám vděčná za pomoc, jak bych tyto problémy měla řešit. Jestli mám šanci uspět u soudu nebo se mám obrátit rovnou na exekutora? Co všechno bych u těchto institucí musela doložit? Pokud exmanžel doloží, že nezaplatil větší částku, než já bych uvedla, bude muset zaplatit to, na co nebude mít výpisy z účtu? Kolik měsíců zpětně můžu žádat o vyplacení dluhu?   Předem Vám děkuji za odpověď. Už nechci čekat. Potřebuji tento problém vyřešit. Nedokážu se s exmanželem normálně domluvit. Neustále buď problém oddaluje nebo mě slovně napadá a vyhrožuje soudem, policií a OSPODEM. Děkuji. S pozdravem Taťána.

 

ODPOVĚĎ:
Při neplacení výživného je možné postupovat dvěma způsoby - oba tyto způsoby přitom můžete kombinovat. V případě neplacení výživného by se totiž mohlo jednat o trestný čin zanedbání povinné výživy podle § 196 trestního zákoníku. Ten říká, že: Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok. Trestní oznámení je přitom možné podat, i když je výživné hrazeno jen částečně, tzn. není hrazeno v plné výši. Pokud tedy Váš bývalý manžel dluží na výživném pro mladší dceru déle než čtyři měsíce, můžete na něj podat trestní oznámení pro zanedbání povinné výživy.
Co se týče starší dcery, zde záleží na tom, zda vyživovací povinnost Vašeho bývalého manžela ke starší dceři opravdu skončila či nikoliv. Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti totiž trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Pokud tedy starší dcera sice ukončila studium, ale nepodařilo se jí najít zaměstnání, i když ho aktivně hledá, může vyživovací povinnost otce vůči starší dceři trvat. Vzhledem k tomu, že už je dcera zletilá, musela by ale výživné po otci vymáhat sama.
Samotné podání trestního oznámení sice někdy může zlepšit platební morálku povinného rodiče, ale dlužné výživné Vám nevymůže. Vzhledem k tomu, že disponujete exekučním titulem (rozhodnutím soudu, kterým je stanovena výše výživného), můžete se ohledně vymáhání dlužného výživného obrátit rovnou na exekutora. Vhodný exekutorský úřad v místě svého bydliště můžete najít na stránkách Exekutorské komory ČR zde: https://ekcr.cz/seznam-exekutoru, ale v zásadě se můžete obrátit na jakýkoliv exekutorský úřad v rámci celé České republiky. Exekutor pro Vás sepíše exekuční návrh, na základě kterého soud nařídí exekuci. Výhodou tohoto postupu je možnost vymáhat nejen dlužné výživné, ale i běžné výživné do budoucna. Výživné je možné vymáhat až tři roky zpětně, tedy za celou dobu od vydání soudního rozhodnutí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.