Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám syna, je mu 23 let. S jeho otcem jsme více jak 20 let rozvedení, nestýkáme se, nekomunikujeme, o syna nejeví zájem. Každý měsíc zasílá dle rozsudku směšných 1.100 Kč výživného na můj účet. Syn se snažil o studium na vysoké škola, ale před půl rokem nastoupil na HPP do zaměstnání, před třemi měsíci se odstěhoval do podnájmu.

Tuto skutečnost jsme oznámili jeho otci doporučeným dopisem na mně poslední známou adresu trvalého bydliště, který si nevyzvedl. Bohužel nevím, kde se manžel zdržuje. Tento dopis jsme zaslali i na adresu jeho tehdejšího právního zástupce JUDr. Oldřicha Choděry. Stejný dopis jsme poslali ještě jednou asi za měsíc, opět si ho nevyzvedl. Alimenty posílá dál. Mám to brát jako dobrovolný příspěvek pro syna? Předávám mu je a on si je přidává na úhradu nájmu. Nebo mám tyto peníze vracet vždy, když přijdou, zpět na účet, ze kterého došly? Kdy vlastně zaniká povinnost platit výživné? Předpokládám, že dnem, kdy syn nastoupil do zaměstnání?? Děkuji za odpověď, Leona.

 

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Vyživovací povinnost tedy zpravidla končí s ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. Jestliže Váš syn pracuje na HPP, pak je nepochybně schopen se sám živit. Doporučuji tedy platby výživného vracet na účet otce. Do kolonky zpráva pro příjemce můžete uvést, že syn již pracuje a výživné nepotřebuje. Předpokládám, že pokud budete platby vracet, otec se časem dovtípí a přestane platby výživného posílat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.