Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem ještě rozvedeni nejsme ale teprve budeme. Máme spolu 2 děti, jedno z nich je 4 měsíční miminko. Nemohu tedy chodit do práce. Zajímalo by mě zda mám nárok žádat nejen o výživné na děti ale také na sebe? Pokud ano, kolik bych mohla žádat a jak to bude po rozvodu? Děkuji Jana.

ODPOVĚĎ:
Jako rodiče máte vyživovací povinnost nejen ke svým dětem, ale podle § 697 odst. 1 občanského zákoníku mají manželé vzájemnou vyživovací povinnost v rozsahu, který oběma zajišťuje zásadně stejnou hmotnou a kulturní úroveň. Jestliže tedy nyní nejste z důvodu péče o dítě (děti) schopná se sama živit, měl by manžel platit výživné nejen na děti, ale poskytovat výživné i Vám jakožto své manželce. Doporučuji pokusit se nejprve na výši výživného s manželem dohodnout. Pokud dohoda s manželem nebude možná, budete se muset se žádostí o určení výživného pro děti a pro sebe obrátit na soud. Vzory návrhu na určení výživného najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) nebo občanských poraden, které nabízejí bezplatné poradenství ve větších městech. Za podání návrhu se neplatí žádný soudní poplatek. Při určování výše výživného Vám mohou pomoci doporučující tabulky Ministerstva spravedlnosti, které určují, jaký díl z čistého příjmu rodiče by měl připadat na dítě určitého věku. Tyto tabulky mají pro soudy pouze doporučující charakter – soudy se jimi mohou, ale nemusí řídit – nicméně Vám mohou pomoci při určení požadované výše výživného. Podle těchto tabulek by mělo výživné na dítě ve věku do 5 let činit 11 – 15%, 6 – 9 let 13 – 17%, 10 – 14 let 15 – 19%, 15 – 17 let 16 – 22% a 18 a více let 19 – 25% čistého příjmu rodiče. Pro manžele žádné doporučující tabulky neexistují, v tomto případě nechám na Vašem uvážení, jakou částku výživného budete po manželovi uvažovat.
Co se týče situace po rozvodu, podle § 760 občanského zákoníku platí, že není-li rozvedený manžel schopen se živit a tato jeho neschopnost má svůj původ v manželství nebo v přímé souvislosti s ním, má vůči němu jeho bývalý manžel v přiměřeném rozsahu vyživovací povinnost, lze-li to na něm spravedlivě požadovat, zejména s ohledem na věku nebo zdravotní stav rozvedeného manžela v době rozvodu. Protože nejste schopná živit se (pracovat) z důvodu péče o malé dítě (děti), tato skutečnost nepochybně má svůj původ v manželství nebo v souvislosti s ním. Domnívám se tedy, že by se Vám mohlo podařit získat od manžela výživné pro sebe i na dobu po rozvodu. Po rozvodu manželství už ale Váš (bývalý) manžel nebude mít povinnost zajistit Vám stejnou životní úroveň, ale pouze přiměřenou výživu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.