Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bývalým manželem mám dvě nezletilé děti ve věku 15 a 13 let. Svatba 2005, 08/2015 vzat do vazby za paragrafy v souvislosti s domácím násilím. 09/2016 mi byly svěřeny děti do péče, v 09/2017 rozvod, on 06/2018 propuštěn po vykonání celého trestu ve výši 2 let a 10 měsíců.

Alimenty na děti nebyly stanoveny, nechtěla jsem se "hádat" o 100 Kč při výkonu, s tím, že si o výživné na děti požádám po propuštění. Takto mi to schválila právnička i soudkyně. Po propuštění bývalého manžela z vězení jsem začala řešit alimenty a majetek. Má právnička se dlouho stavěla k problému laxně (z mého pohledu do té doby pracovala rychle a bystře), tedy o alimenty nemám žádat, když nepracuje a majetek je již asi od 03/2019 podán, avšak stále nevyřešen. Bývalý manžel dle mých informací stále nepracuje, na děti nepřispívá, nekontaktuje je. Ráda bych požádala o výživné k datu propuštění, ale protože nepobírá ani žádné dávky, obávám se, že alimenty, pakliže budou stanoveny, budou minimální. Proto si nemohu dovolit hradit v této věci právníka. Jakým způsobem napsat, sepsat, podat žádost a je-li vhodné na něco poukázat? Děti ani já o styk s ním nestojíme. Druhá věc je majetek - v řešení je pouze družstevní byt v Ostravě, kde manžel žije (já jsem odešla do Prahy stran ochrany před ním a zajištění vzdálenosti), nic neplatí, ani služby, jenom vytváří další a další dluhy, ale družstvo nemůže v té věci rozhodnout bez soudu, je nějaká možnost, jak "přinutit" soud řešit tuto věc předčasně? Dávala jsem požadavek na osvobození od poplatku, dosud se po několika měsících nevyjádřili. Hrozí, že přijdu o byt, který jsem kupovala z prodeje mého bytu za svobodna, zbytek byl doúvěrován půjčkou ještě na cca 9 let. Existuje nějaká právní cesta v tomto případě? Obrátila jsem se na několik právníků v průběhu času, bohužel stále bez výsledku. Pokud by byly potřeba nějaké informace, jsem samozřejmě ochotná je doplnit. Děkuji, s pozdravem a úctou Bohumila.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jde o výživné, tak to můžete žádat dle zákona za období tři roky zpětně od podání návrhu. Do návrhu musíte označit identifikace rodičů a dětí, uvést Váš příjem a doložit např. výplatní páskou a dále uvést Vaše náklady na živobytí a náklady dětí na školu, kroužky apod. Pokud budete žádat zpětně, tak do návrhu uvést informace za období tři roky zpětně, tedy pokud jste např. v té době měnila zaměstnání, tak i předchozí mzdu, ...Dále uveďte, jak vysoké výživné byste požadovala, soud tím ale není vázán a může přiznat i jinou výši výživného, než navrhujete. Pokud jde o majetkové vypořádání, soud rozhoduje podle pořadí, jak návrh přišel, nelze nijak upřednostnit konkrétní spor. Soud rozhoduje dle rozvrhu práce a musí věci vyřizovat podle toho, v jakém pořadí přišly.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.