Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, jaká je zhruba pravděpodobnost, že by mi bylo vyhověno u soudu v žádosti o zvýšení alimentů. Doteď na mě otec platil 5.000 Kč. S nástupem na vysokou školu, tedy VŠ se ale mé výdaje zvýšily (studuji nyní v Praze - 270 km od domova). S otcem a jeho rodinou jsme se nedávno ostře pohádali.

Otce jsem požádala, jestli by mi alimenty navýšil, vzhledem k tomu, že již studuji na VŠ a výdaje vzrostly, nepřímo to odmítl. Bohužel mám veliký odpor a strach se s ním fyzicky sejít. Vím, že otec na navýšení alimentů má dostatek financí (jezdí skoro každý víkend na dovolenou, v létě letěl s přítelkyní na Seychelly, má nového JEEPa, na zahradě si postavil wellness apod.), ale taktéž vím, že si vše píše jako výdaje své firmy (zajímavé by bylo předložení peněžního deníku jako důkaz vyžádaný soudem). Taky se chlubí tím, že je již ve třetím stádiu bohatství a nemusí pracovat, když nechce. Je zaměstnancem své vlastní firmy a jak s celým státem “vydrbal”. V Praze bydlím s přítelem a měsíční nájem i s energiemi a internetem je 13.000 Kč, takže platím 6.500 Kč měsíčně. Alimenty mi tedy nepokryjí ani bydlení. Mamka mi dává měsíčně 5.000 Kč jelikož víc dát nemůže jako samoživitelka. Tudíž mi zbývá 3.500 Kč na jídlo, drogérii (zhruba 400 Kč), léky (400 Kč), cestování po Praze (130 Kč) a domů (320 Kč kdybych se vracela 2x do měsíce). Takže 2.250 Kč pouze na jídlo (75 Kč na 1 den!!! ). Pokud bych měla počítat i koupi skript, pomůcek do školy a oblečení, jsem těžce v mínusu.   Mockrát děkuji za odpověď. Jsem moc ráda, že poradna existuje.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 913 odst. 1 občanského zákoníku jsou pro určení rozsahu výživného rozhodné odůvodněné potřeby oprávněného (Vás) a jeho majetkové poměry, jakož i schopnosti, možnosti a majetkové poměry povinného (obou rodičů). Paragraf 915 odst. 1 občanského zákoníku pak říká, že životní úroveň dítěte má být zásadně shodná s životní úrovní rodičů – toto hledisko předchází hledisku odůvodněných potřeb dítěte. Větší šance na změnu výše výživného je samozřejmě zejména tehdy, pokud od posledního určení výše výživného došlo ke změně (zlepšení) finanční situace Vašeho otce nebo k nárůstu Vašich životních nákladů.
Jestliže se tedy domníváte, že situace Vašeho otce mu umožňuje hradit Vám vyšší výživné, případně že se jeho finanční situace od posledního určení výše výživného zlepšila, současně došlo k navýšení Vašich životních nákladů, ale dohoda s otcem ohledně vyššího výživného není možná, můžete k soudu podat návrh na zvýšení výživného. V návrhu doporučuji uvést informace o výdajích Vašeho otce, které jste uvedla ve svém dotazu – můžete soudu jako důkaz navrhnout právě předložení peněžního deníku jeho firmy – a také údaje o Vašich životních nákladech. Bude pak záležet na soudu, jak celou situaci posoudí a zda Vaší žádosti o zvýšení výživného vyhoví či nikoliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.