Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Náhodou jsem se dozvěděl, že můj syn už delší dobu pracuje a přitom studuje dálkově vysokou školu. Alimenty platím pořád jako by studoval denní studium. A ještě se odstěhoval od matky, která se znovu provdala. Takže bydlí s přítelkyní v bytě. Chci se zeptat jak je to s placením výživného. Budu mu něco přispívat, ale jestli mám povinnost platit dále. Děkuji. Rosenzweig.

 

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Tato doba zpravidla končí ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. Pokud Váš syn pracuje při studiu, záleží na tom, zda jeho příjem z této výdělečné činnosti je dostatečný k pokrytí jeho životních nákladů - zda je díky výdělečné činnosti schopen se sám živit. Pokud ano, tak Vaše vyživovací povinnost může skončit. Záleží na charakteru výdělečné činnosti - krátkodobé brigády a občasné přivýdělky se nepovažují za schopnost se živit.
Doporučuji tedy pokusit se Vašeho syna kontaktovat a zjistit od něj, jak je to s jeho zaměstnáním. Jestliže komunikace se synem nebude možná nebo Vám odmítne požadované informace poskytnout a výživné je určeno soudním rozhodnutím, můžete se obrátit na okresní soud v místě synova bydliště s návrhem na ukončení (zrušení) vyživovací povinnosti. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním může pomoci právník či pracovník občanské poradny, které nabízejí i bezplatné právní poradenství. V návrhu uveďte informace, které jsou Vám známy o synově současné situaci, jeho zaměstnání, bydlení, studiu apod. Bude pak záležet na soudu, jak celou situaci posoudí a zda Vašemu návrhu na ukončení (zrušení) vyživovací povinnosti vyhoví. Pokud ano, Vaše vyživovací povinnost vůči synovi skončí, pokud ne, budete muset synovi i nadále hradit výživné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.