Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj syn má 6 leté dítě. Je ve vězení za alimenty. Požádal o snížení výživného. Došlo mojí účetní od soudu ohledně platů od roku 1.5.2017 až dosud. Vnuka pomalu ani neznám nebo za celých 6 let jsem ho viděl 8x max 9x. Jedná se jak je psané (o výživě). Žádný cit ani vnuka neznám. Jak mohu nebo co se dá dělat? Děkuji, Milan.

ODPOVĚĎ:
Soud zahájil řízení o určení vyživovací povinnosti prarodiči či prarodičům, neboť otec není z objektivních důvodů schopen výživné hradit (příp. jen ve snížené výši z důvodu výkonu trestu, kde si nelze vydělat tolik, co na svobodě).
Soud Vám tedy vyměří výživné vůči vnukovi podle výše Vašich příjmů. Soud vychází z veškerých Vašich příjmů, resp. majetkových poměrů a může se za tím účelem dotazovat Vašeho zaměstnavatele na výši Vašeho příjmů. Soud rovněž bude zjišťovat Vaše výdaje, zda jejich výše odpovídá výši Vašich příjmů (majetkových poměrů) a zda jste nezamlčel nějaký „černý“ příjem. Citový vztah k vnukovi v tomto případě vůbec nehraje roli, neboť dle zákona mají navzájem vyživovací povinnosti předci a potomci, a pokud tuto nemůže plnit rodič, pak přechází na prarodiče.
Vyčkejte tedy doručení předvolání k soudu a poté se dostavte k nařízenému jednání s doklady, které jste povinen soudu předložit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.