Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chci si vzít přítele, který má z předchozího manželství dítě. Může exmanželka žádat o zvýšení alimentů? Mám totiž větší majetek a nechceme, aby na něj dosáhla. A kdyby jsme měli dítě, můžeme žádat o snížení alimentů?   Děkuji, Zdenka.

ODPOVĚĎ:
Podle § 923 odst. 1 občanského zákoníku platí, že: Změní-li se poměry, může soud změnit dohodu a rozhodnutí o výživném pro nezletilé dítě, které nenabylo plné svéprávnosti. Z uvedeného vyplývá, že šance na změnu výše výživného je zejména tehdy, pokud od posledního určení výše výživného došlo ke změně finančních a majetkových poměrů jednoho nebo obou rodičů nebo k navýšení nákladů spojených s výživou a výchovou dítěte (typicky například s nástupem do školy).
Vzhledem k tomu, že ve Vašem dotazu neuvádíte žádné informace o finanční situaci Vašeho přítele (budoucího manžela) ani o situaci jeho exmanželky a zda a jak se tato situace změnila od posledního určení výše výživného, nelze na takto obecný dotaz jednoznačně odpovědět. Pokud se finanční situace přítelovy exmanželky od posledního určení výše výživného zhoršila a situace Vašeho přítele se naopak zlepšila nebo by došlo k navýšení nákladů na výchovu a výživu dítěte z předchozího manželství, může exmanželka podat návrh na zvýšení výživného. Naopak samotná skutečnost, že s partnerem uzavřete manželství a pořídíte si s ním dítě, nemusí automaticky znamenat nárok na snížení výživného.
Podle § 915 odst. 1 občanského zákoníku má být totiž životní úroveň dítěte zásadně shodná s životní úrovní rodičů. Toto hledisko předchází hledisku odůvodněných potřeb dítěte. Jestliže tedy životní úroveň vašeho budoucího společného potomka bude vysoká díky tomu, že jste finančně dobře zajištěná, i dítě z předchozího manželství má právo na stejnou životní úroveň – mít se stejně dobře – jako váš budoucí společný potomek.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.