Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem od 9/2015 rozvedená, od 12/2015 žiji s novým přítelem a mými 2 dětmi, které mám s ex manželem. Máme u přítele i trvalé bydliště. Žádám momentálně o zvýšení výživného. Ze soudu chtějí vědět, zda nebydlím s někým ve společné domácnosti. S přítelem finančně nehospodařím, každý žijeme ze svého, od roku 2016 už ani příteli nepřispívám na inkaso, jsem od té doby nezaměstnaná.

V roce 2015 jsem přispívala, je tohle bráno jako spol. domácnost? Jsem zadlužená částkou 15.000 Kč. Neměla jsem prostředky na obživu dětí, výživné bohužel nepostačilo. Bude mít mé zadlužení vliv na zvýšení výživného? Mám půjčeno od sestry, tak nemám ani žádné potvrzení o půjčce. Děkuji za odpověď. Kateřina

ODPOVĚĎ:
Za společně posuzované osoby se považují nejen rodiče dětí, manželé nebo partneři, ale i další osoby, pokud spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby. Jestliže s přítelem žijete už 2,5 roku a přítel za Vás hradí náklady na bydlení (inkaso), které byste při samostatném bydlení musela hradit sama, pak lze hovořit o společném hrazení nákladů (hospodaření). Doporučuji tedy na výzvu soudu sdělit, že žijete společně s přítelem a popsat nejen jeho finanční situaci, ale i celkovou situaci Vaší rodiny. V odpovědi pro soud samozřejmě můžete uvést i to, že jste si na zajištění výchovy a výživy dětí musela půjčit finanční prostředky od sestry. Soud při určování výše výživného vezme v úvahu i příjem Vašeho přítele, protože jeho příjem zvyšuje životní úroveň Vaší domácnosti. To ale neznamená, že vaše příjmy prostě sečte a žádost o zvýšení výživného automaticky zamítne. O zvýšení výživného pro děti můžete žádat až tři roky zpětně. To, zda budete s žádostí o zvýšení výživného úspěšná, záleží především na tom, zda se od posledního určení výše výživného změnila Vaše finanční situace a situace otce dětí či zda došlo ke zvýšení nákladů na výchovu a výživu dětí.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv zadlužení matky dítěte, dětí kvůli nedostatku peněz pro děti na výši výživného od otce dítěte, dětí
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.