Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn dovrší v květnu 2018 26 let. Studuje poslední ročník vysoké školy, studium zakončí v září 2018 státní zkouškou, do kdy musí otec platit výživné. Děkuji, Lenka.

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Tato doba zpravidla končí ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. Žádná konkrétní věková hranice zde není stanovena, podstatná je pouze (ne) schopnost se živit. Vyživovací povinnost by tedy měla trvat nejméně do doby ukončení studia. Po ukončení studia bude záležet na tom, zda se Vašemu synovi podaří najít zaměstnání a bude schopen se sám živit. Pokud ano, vyživovací povinnost rodičů skončí. Jestliže se ale synovi nepodaří najít práci a zaeviduje se na úřadě práce, pokud během studia nepracoval, nevznikne mu nárok na podporu v nezaměstnanosti. V takovém případě Váš syn nebude schopen se sám živit (nebude mít žádný příjem, ze kterého by hradil své životní potřeby) a vyživovací povinnost rodičů může tudíž trvat i po ukončení studia.
Je možné, že synův otec nebude s poskytováním výživného po ukončení studia souhlasit. Je-li výživné stanoveno soudním rozhodnutím a nedojde k dohodě se synem ohledně ukončení vyživovací povinnosti, měl by v takovém případě podat k soudu návrh na zrušení vyživovací povinnosti. Bude pak záležet na posouzení soudu, zda žádosti o zrušení vyživovací povinností vyhoví nebo ji zamítne.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Konec placení alimentů, výživného - po poslední úspěšné zkoušce nebo až do září?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.