Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otci bylo 1998 soudem stanoveno výživné na 1.200 Kč/měsíc. Před studiem na VŠ jsme se však domluvili na výši 5.000 Kč/měsíc. Někdy částku poslal, ale spíše ne, urgovala jsem ho, až jsem dala věc k soudu. Poté mne ihned kontaktoval a slíbil, že mi dluh pošle, když svůj návrh na určení výživného stáhnu.

Návrh jsem stáhla a otec mi nějaké peníze poslal s tím, že mi bude posílat více než 5.000 Kč/měsíc. Opět přestal platit a téměř se mnou komunikovat. Otec neustále tvrdil, že si mám najít brigádu (kterou jsem musela mít) nebo ať mi dá peníze matka (protože se na její žádost rozvedli). Matka je však několik let v exekuci a jako prodavačka mi přispět nemůže, zatímco otec je podnikatel, finančně se mu daří a jsem jeho jediné dítě. Nyní již od 2/2018 pracuji (bude mi 26 let) a nevím, zda můžu ještě po něm dluh vymáhat, a případně jestli mám nárok na měsíční částku 5.000 Kč nebo 1.200 Kč. Děkuji, Evelína.

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné samo se živit. Tato doba zpravidla končí ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. Pokud měl Váš otec soudem stanovené výživné v určité výši, měl povinnost Vám každý měsíc hradit výživné v této výši. Pokud tak nečinil, vznikal mu na výživném vůči Vám dluh, který byste mohla vymáhat podáním návrhu na nařízení exekuce.

Co se týče Vaší dohody na vyšším výživném, nezmiňujete se o tom, zda se jednalo o ústní či písemnou dohodu. V případě, že se jednalo o ústní dohodu, bude obtížnější existenci takové dohody prokázat (záleží na tom, zda máte k dispozici například svědky, kteří Vám uzavření takové dohody potvrdí). Pokud máte k dispozici písemnou dohodu, je taková dohoda pro Vašeho otce závazná a na základě této dohody Vám měl hradit vyšší než soudem stanovené výživné. Na základě písemné dohody byste tedy mohla podáním návrhu na nařízení exekuce po otci vymáhat i toto vyšší výživné.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zpětná vymahatelnost výživného, aliementů po ukončení VŠ - výše alimentů domluvena, neurčena soudně, soudním rozhodnutím
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.