Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám otázku ohledně dítěte a střídavé péče. Bydlím s přítelkyní, která má se svým bývalým přítelem dítě a mají střídavou péči po 3 dnech - soudem nařízenou. Jenže bývalý přítel tvrdil u soudu, že bude v České republice pracovat na home office. Nestalo se tak. Má podepsanou sportovní smlouvu profesionální v zahraničí a dítě přebírá a hlídá jeho matka, takže střídava péče je spíš s ní než s ním.

Teď se blíží Vánoce a přítelkyně se snažila domluvit s bývalým přítelem ohledně Vánoc jenomže se s ním nedá domluvit a podle kalendáře vychází dny u něj 24, 25, 26.12, i když u soudu říkal soudce, že Vánoce jsou o domluvě. Co s tím? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Paragraf 881 občanského zákoníku sice říká, že: Péči o dítě a jeho ochranu, výkon jeho výchovy, popřípadě některých jejích stránek, nebo dohled nad dítětem mohou rodiče svěřit jiné osobě - nemělo by se tak ale dít opakovaně (trvale). Jestliže dny, které má dítě trávit s otcem, tráví spíše se svou matkou a v podstatě o dítě v té době nepečuje otec, ale jeho babička, pak tato situace není v pořádku a doporučuji na ni opakovaně upozorňovat pracovníky orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) a žádat je o zjednání nápravy. Pracovníci OSPOD mají možnosti, jak si ověřit, kdo o syna v době, kdy o něj má pečovat otec, reálně pečuje a následně zvolit další postup.
Co se týče Vánoc, záleží na tom, jak je styk o Vánocích upraven v soudním rozhodnutí. Pokud rozsudek o střídavé péči žádnou speciální úpravu styku o Vánocích (případně jiných prázdninách) neobsahuje, pak doporučuji zachovat pravidelné střídání i o Vánocích, takže by dítě bylo v době od 24. - 26.12. s otcem. Jestliže je v rozsudku uvedeno, že styk o Vánocích je věcí dohody, pak opravdu záleží pouze na tom, jak se bývalá přítelkyně s otcem dítěte dohodne. Pokud dohoda nebude možná, doporučuji raději zachovat střídání po třech dnech. Krajním řešením situace, kdy o dítě pečuje místo otce babička dítěte, může být podání nového návrhu na úpravu péče o dítě - svěření dítěte do výlučné péče Vaší přítelkyně. V takovém případě ale doporučuji nejprve kontaktovat OSPOD a zjistit, zda by jeho pracovníci s takovým řešením souhlasili - názor OSPOD bude pro rozhodnutí soudu důležitý.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.