Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám problém s bývalou přítelkyní. Rozešli jsme se, manželé jsme nebyli. Máme spolu 4 leté dítě, které teprve bude od září 2023 chodit do mateřské školky. Já si našel jinou přítelkyni, která má starší dítě 6 let. Máme po soudu, kde jsme se dohodli, že matka 4letého dítěte bude mít v péči. Samozřejmě že oba chceme pro malého to nejlepší.

Můj cíl je malého mít u sebe aspoň 2 víkendy v měsíci. Ale malej je teď více fixovaný samozřejmě na matku. A ona si myslí, že bych se o malého nedokázal postarat. Rád bych měl nějaký dokument, ve kterém by stálo, že bych ze začátku teda mohl navštěvovat i se svojí přítelkyní malého v místě bydliště matky aspoň 2 víkendy v měsíci od 13:00 do 16:00.   S malým by jsme se za příznivého počasí procházeli po městě v místě bydliště matky, což je město Třemošnice, chodili si spolu hrát na hřiště a krmit ovečky. Za nepříznivého počasí je možné v Třemošnici na náměstí schovat se v cukrárně s dětským koutkem. Po nějaké době bych si přál malého vzít autem někam na výlet (zoo, návštěva babičky z mé strany, rodiče ze strany přítelkyně). Malého by jsme vždy a v pořádku odevzdali zpět k matce. Bylo by možné něco vymyslet a vyhnout se soudnímu řízení? Děkuji za odpověď. S pozdravem. Herbert.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže jste schopen se s matkou (bývalou přítelkyní) na podmínkách kontaktu se synem dohodnout, pak k soudu nutně nemusíte. V takovém případě postačí, když s matkou uzavřete písemnou dohodu, ve které uvedete, jak často se budete se synem stýkat, jak dlouho bude styk trvat a jakým způsobem bude probíhat předávání syna před stykem a po něm. V dohodě je vhodné také upravit styk během letních prázdnin, vánočních a jiných svátků.
Pokud se chcete stýkat se synem sám (v přítomnosti Vaší současné přítelkyně), ale matka se stykem bez své přítomnosti nebude souhlasit, pak se bohužel soudnímu řízení nevyhnete. V takovém případě podejte k okresnímu soudu v místě synova bydliště návrh na určení styku se synem. V návrhu opět popište, jak by podle Vás měl styk se synem probíhat - jak často a na jak dlouhou dobu byste chtěl syna vídat. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden či oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. Jakmile soud Vašemu návrhu vyhoví a stanoví styk se synem, bude Vám matka muset ve stanovenou dobu syna předat a umožnit Vám styk se synem i bez své přítomnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.