Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec dítěte mne s dítětem vyhodil z bytu, bydlíme momentálně u mé matky, on oficiálně souhlasil s naším bydlištěm. Otec dítěte má prokazatelně problémy s alkoholem (momentálně v trestním řízení za autonehodu pod vlivem alkoholu se zákazem řízení) hrozí mu podmínka. Já jsem se mu snažila vyjít ve všem vstříc, se vším co chtěl jsem souhlasila (s tím, že bude posílat 5.000 Kč měsíčně výživné - to zatím posílá od dubna 2023 a že bude posílat půlku z kindergeld které pobírá, to ale nikdy neposlal ani mi je nikdy nedával).

Syna si chtěl brát každý druhý víkend, první víkend jsem mu ho dovezla a taky ho u něj vyzvedla, benzín jak slíbil nezaplatil. Další víkend ho chtěl znovu, protože jsem ho nechtěla odvézt začal problém, sice si pro syna přijel, ale pak si natočil video kde synovi, 2 roky, vnucuje aby řekl, že nechce jít k mámě, to posílal mému bratrovi s tím, že můj syn ke mě nechce, zavolal mi a pořád mi říkal jak malý brečí a že ke mě nechce. Nakonec ho dovezl až večer i přesto že jsem chtěla aby ho dovezl odpoledne, přijel se svou matkou (i když jsem mu několikrát řekla, že ji tu nechci). Před domem pak předvedli scénu, vyhrožovali vším možným (hlavně bitím a tím že dítě mi seberou) a jeho matka se mě pokusila napadnout. Skončilo to příjezdem policie, oni ale utekli když viděli, že volám policii, údajně si pro něj policie přijela a byl na výslechu ale co se stalo tam nevím. Od té doby co jsem se odstěhovala mi neustále každý den vypisoval smsky i když jsem ho prosila ať mi dá pokoj, neustále mě uráží, nebo něčím vyhrožuje. Včera (09.05.2023) mi psal, že mi jeho právník pošle "předsoudní dohodu" a jestli k tomu budu mít nějaké výtky a nepodepíšu to sejdu se s jeho právníkem u soudu. Dnes (10.05.2023) mi napsal že mu mám dovést syna, když jsem neodpověděla napsal mi, že mu bráním ve styku a že si bude žádat o střídavou péči. Synovi jsou 2 roky, on není schopný se o něho starat, má spoustu dluhů, problémy s návykovými látkami a je agresivní. Mám strach mu syna dát, obzvláště když vím, že se ho snaží navádět proti mě. Nechci aby ho nechával s jeho matkou, ta se o syna nikdy nestarala, nemá s ní vybudovaný vztah, ona ho nechce ani přebalit, 2 roky nás oba jen deptala, ale teď se mi snaží dělat naschvály. Já nevím jak se proti nim mám bránit? Co mám dělat? Kam se obrátit? Jak mám ochránit syna? Nemohu si dovolit právníka. Předem děkuji za odpověď a za radu!

 

ODPOVĚĎ:
I když je chování synova otce problematické, ze zákona má na styk se svým synem právo. Vzhledem k tomu, že při předávání syna dochází ke konfliktním situacím, doporučuji podat k okresnímu soudu v místě synova bydliště návrh na svěření syna do Vaší výlučné péče. V návrhu si můžete také nechat soudem stanovit výživné a navrhnout úpravu styku otce se synem. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden či oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. V návrhu můžete uvést i to, že si nepřejete, aby styku otce se synem byla přítomna otcova matka, ale není jisté, že s takovým návrhem uspějete - i prarodiče mají ze zákona nárok na styk se svými vnoučaty. Jakmile soud Vašemu návrhu vyhoví, svěří syna do Vaší péče a stanoví styk syna s otcem, budete mít povinnost předat syna otci pouze v době, kterou stanoví soud - otec po Vás tedy nebude moci požadovat předání syna mimo stanovenou dobu. Pokud se ale otec nebude chovat nevhodně či hrubě přímo vůči Vašemu synovi, úplného zákazu styku syna s otcem velmi pravděpodobně nedosáhnete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.