Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz k péči o děti v případě rozvodu. Nyní bydlíme v Praze a pokud bychom se rozvedli a dohodli se / soud nařídil rozšířenou péči nebo střídavou, přičemž matka by měla děti v péči, protože já asi na to nemam šanci i když bych chtěl, tak jak je to s bydlištěm? Mám informace, že není možné, abych se já po rozvodu odstěhoval třeba 50 km od Prahy a mohl si vždy pro děti přijet, mohl je vídat.

Je možné abych tam bydlel třeba v Litoměřicích a okolí a pro děti si vždy přijel, odevzdal? Je možné aby to takto soud schválil? Jaká je praxe? Jaké jsou možnosti? Nechci se rozvodem nechat připravit o děti. Dceři je rok a 4 měsíce a syn se narodí v červnu (chápu, že to je složité, ale dcera je se mnou úplně v pohodě, starám se o ni i možná víc, už jsem s dcerou byl i 14 dní sám a ok, když manželka odjela do Ruska, je Ruska a s dědou je jí také dobře). S pozdravem Hanuš.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se rozhodnete s manželkou rozvést, před samotným návrhem na rozvod manželství bude muset soud rozhodnout o úpravě poměrů nezletilých dětí pro dobu po rozvodu. Jestliže se s manželkou na střídavé (rozšířené) péči dohodnete, postačí, když soudu předložíte dohodu s Vašimi úředně ověřenými podpisy. V dohodě by mělo být uvedeno, jakým způsobem bude střídavá (rozšířená) péče o děti probíhat - včetně období letních či jarních prázdnin, vánočních či velikonočních svátků apod. , jakým způsobem si budete děti předávat a jak bude vyřešena otázka výživného. Jestliže soud v dohodě neshledá žádné vážné nedostatky, měl by dohodu schválit.
Jestliže se s manželkou neshodnete, může každý z vás podat k soudu vlastní návrh na úpravu poměrů dětí po rozvodu. Obecné (okresní a krajské) soudy při rozhodování ohledně péče o děti sice ještě často používají nízký věk dítěte nebo (velkou) vzdálenost bydlišť rodičů jako argument proti střídavé péči, ale i tato situace se postupně začíná měnit. Ústavní soud již v minulosti opakovaně judikoval, že svěření dětí do střídavé péče má být pravidlem nikoliv výjimkou a že obecné argumenty jako nízký věk dítěte nebo vzdálenost bydliště nemohou být důvodem pro zamítnutí (neschválení) střídavé péče. I když se přestěhujete z Prahy do Litoměřic, nezbavujete se tím možnosti získat děti do střídavé péče. Pokud by soud návrh na svěření dětí do střídavé péče přesto zamítl, máte samozřejmě možnost se ve stanovené lhůtě proti takovém rozhodnutí odvolat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.