Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2016 byl můj bývalý partner vykázán z důvodu, že se na mě opakovaně dopouštěl domácího násilí. Díky organizaci OSPOD měl určený zákaz styku po dobu dvou měsíců než proběhl soud, který mi dceru svěřil do plné péče a stanovil jejímu otci výši alimentů. Alimenty přibližně dva roky neplatil vůbec a o dceru nejevil zájem. Po podání exekuce se jeho dluh vyrovnal a prostřednictvím jeho matky mám již alimenty každý měsíc.

Dceru si sám vzal za sedm let jednou, jinak jezdila na víkend jednou za čas (dle domluvy) k jeho matce. Nyní nastala situace, že by s ní chtěl trávit víc času, brát si jí občas na víkend. Problém je v tom, že dcera dělá závodně sport, který nemůže vynechávat takže času, kdy by to bylo možné není moc. Navíc bydlí 65 km od nás, takže to pro obě strany znamená cestování na půl dne. To by se ovšem vždy dalo operativně vyřešit.   Moje dcera k němu nechce. Nemůžu jí vysvětlit, že mám povinnost jejímu otci kontakt s dcerou umožnit. Dcera je z toho hodně ve stresu, neustále pláče. Bývalý partner odmítá domluvu a už mi ani nezvedá telefon. Vzhledem k naší komplikované minulosti se obávám co všechno může nastat a jak tím mé dceři ublíží. Je nějaká možnost právně ošetřit, že dcera u svého otce nebude muset být? Je to sice tvrdé opatření a nechci k němu přistupovat, ale musím dceru chránit. Předem děkuji za jakoukoli radu. Johana.

 

ODPOVĚĎ:
Dokud nebude styk s dcerou upraven soudním rozhodnutím, záleží vše na domluvě mezi Vámi a otcem. I když se otec o dceru dříve nezajímal a neplatil na výživné, má na styk s dcerou právo a Vy jste povinna mu styk umožnit. Pokud budete (ve snaze dceru chránit) otci ve styku bránit, otec velmi pravděpodobně zareaguje tak, že podá k soudu návrh na určení styku s dcerou.
V takovém případě se můžete obrátit na orgán sociálně-právní ochrany dětí se žádostí, zda by OSPOD podpořil omezení nebo zákaz styku dcery s otcem. Ve svém dotazu neuvádíte, kolik let je Vaší dceři - pokud je dceři 12 a více let, měl by OSPOD a soud přihlédnout i k jejímu názoru. Vy sama můžete podat k soudu návrh na omezení nebo zákaz styku dcery s otcem. Úplného zákazu styku ale nejspíše nedosáhnete - musela byste pro něj mít opravdu závažné důvody a Vaše dcera by - s ohledem na svůj věk - musela přesvědčivě zdůvodnit, proč se s otcem nechce stýkat. Doporučuji tedy usilovat spíše o omezený styk tak, aby kontakt otce s dcerou probíhal o víkendech například jen několik hodin během dne, aby měla dcera možnost si na otce postupně zvykat. Soud oba podané návrhy vyhodnotí a následně o styku s dcerou rozhodne - rozhodnutí soudu pak budete muset všichni respektovat a řídit se jím.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.